Politikafüggő

Putyin, Simicska és a jobboldali sajtó

2015. február 18. 08:00 - Politikafüggő

Az orosz elnök tegnapi látogatásáról még sokan és sokféleképpen fognak írni. Mondanom sem kell, hogy az ezekben az írásokban levont következtetések jelentős része – szerzőik pártállásától függően – előre borítékolható. Aki egy kis ínyencségre vágyik, annak leginkább arra érdemes figyelnie, hogyan számol be erről az eseményről a jobboldali sajtó. És itt nem Bayer Zsoltnak a Putyin üdvözlésére írt Magyar Hírlap-beli ódájára gondolok, hanem a Simicska-érdekeltségbe tartozó orgánumokra, amelyek valamivel visszafogottabban néztek elébe az elnöki vizitnek.

A magyar politikai sajtó – a nagyobb, önálló hírportálokat leszámítva – mindig is bámulatos gyorsasággal követte az általa támogatott (vagy itt éppen fordított a viszony?) pártok cikkcakkjait, irányváltásait, fél- és teljes fordulatait. Ahogy Gyurcsány Ferenc szomorúan vette tudomásul, hogy ez a Putyin már nem az a régi jó Putyin, úgy ma a baloldali újságírók is hajlamosak megfeledkezni például arról, hogy éppen az ő miniszterelnöksége idején invitálták be az oroszokat a hazai titkosszolgálatok spájzába. Orosz-ügyben a jobboldalon is akadnak feldolgozandó kognitív disszonanciák, azt is el kell ismerni azonban, hogy itt valamelyest más a helyzet. A jobboldali sajtó ugyanis – és itt elsősorban a Magyar Nemzet külpolitikai rovatára gondolok – jócskán megelőzte korát a keleti nyitás tekintetében.

Aki régebb óta követi a jobboldali orgánumok nemzetközi tudósításait, az bizonyára észrevette, hogy a Fidesz politikusai az előző ciklus közepéig, de talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy Martonyi János külügyminiszterségének a végéig sokkalta atlantistább nézeteket képviseltek a meghatározó jobboldali külpolos újságírók többségénél. Ez a különbség már jóval 2010 előtt jelentkezett, s bár az olló azóta fokozatosan zárult, így is még viszonylag sokáig fennállt. A vezérkar és a véleményvezérek álláspontja nagyjából a paksi bővítéssel kapcsolatos megállapodás idejére került szinkronba, s ekkor bizonyára a pártnak sem jött rosszul, hogy az (akkor még) baráti média előzetesen megdolgozta törzsközönségét, ezzel ágyazva meg az egyre szembetűnőbb irányváltásnak (ami jól tükröződik annak a közvélemény-kutatásnak az eredményében is, amely szerint a Fidesz támogatóinak mintegy fele az amerikaiakat, a másik fele viszont az oroszokat tartja kívánatosabb nemzetközi partnernek).

Mint oly sok mást, ezt a képet is jelentősen árnyalják Simicska Lajos kevésbé árnyalt kirohanásai, melyek számos kérdőjelet hagytak maguk után a jobboldali sajtó jövőjét illetően. Annak az ominózus pénteknek a forgatagában a puritán milliárdos a Magyar Narancs számára adta a talán leginkább koherens interjút, ahol is oroszkérdésben így nyilatkozott: „Én még akkor nőttem fel, amikor a Szovjetunió itt volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.” Bár ennek az alapállásnak a nyomait eddig nemigen lehetett felfedezni mondjuk a Magyar Nemzet külpolitikai szerkesztési elveiben, kétségtelen, hogy az elmúlt hetekben előállt helyzetben Simicska Lajosnak ez a kijelentése is új fénytörésbe kerül.

Egészen nyilvánvaló, hogy a Magyar Nemzet és a Hír TV nem hajthat végre száznyolcvan fokos fordulatot, és az új főszerkesztő nyilatkozata szerint nincs is tulajdonosi nyomás ebben az irányban. Ha viszont Simicska Lajos valóban fel akarja venni a kesztyűt, akkor meg kell találnia azokat a pontokat, ahol nagyobb ideológiai vargabetűk nélkül vihet be fájó találatokat az Orbán-kormánynak. Erre látszólag kitűnően alkalmas lenne a putyini Oroszországhoz való közeledés problematizálása, hiszen a fenti közvélemény-kutatásból azért az is kiderül, hogy a Fidesz-tábor fele továbbra se lett oroszbarát. Az élet azonban sohasem ilyen egyszerű. Simicska ugyanis hiába ebrudalta ki – még ha némileg érdesebb terminust használt is erre – az „orbánistákat” médiumainak szerkesztőségeiből, ha a „putyinisták” többségükben továbbra is a helyükön maradtak.

Így a baloldali publicisták azon halvány reménye, hogy Simicska lesz majd az Oroszország felé (is) tájékozódó Fidesz ellensúlya, minden bizonnyal wishful thinking marad. Annyi azonban bizonyos, hogy ha bármiféle érdekes, a bevett szerepeknek ellentmondó megnyilatkozás készül a hazai médiában Vlagyimir Putyin látogatásának következményeivel, illetve általában a Fidesz jelenlegi külpolitikájával kapcsolatban, azt leginkább még a Simicska-birodalom orgánumaitól várhatjuk.

(Fotó: Index)

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr87184451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rászorult Dzsoni és Árnika 2015.02.18. 19:38:41

Egyes hírek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiradírozza néhány kifejezésünket - először a hivatalok és Európai Uniós pénzeket elnyerő szervezetek szótárából, majd várhatóan máshonnan is - így a szegény és a stadion szavakat is. Orbán Vikto...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 15:40:35

Aki nem oroszbarát, az is kénytelen elismerni a tényeket.

Márpedig tény, hogy jelenleg Oroszország a kereszténység utolsó európai bástyája, mely harcosan fellép a liberalizmus emberrontó otrombasága ellen és kiáll az emberiség örök értékeiért.

Maxvall a kloáka (törölt) 2015.02.18. 16:03:40

@maxval bircaman szerkesztő: Fú a fene azt a muszka anyádat, hogy nem szégyelled magad isten színe előtt , te, aki a kirekesztés pártján a nevét a szádra venni mered.

-JzK- 2015.02.18. 17:11:40

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
"...ha ezek a mocskos disznók lerohanják az egyik szomszédukat..."
Miért baj, ha Ukrajna orosz területei Oroszországhoz akarnak tartozni? Mivel nagyobb baj, ha az oroszlakta területek kiszakadnak, mint az, hogy Koszovó albánjai kiszakadtak?
Ha a határon túli magyarok is fellázadnának, te akkor vernéd a nyálad Szlovákia, Románia stb. "területi integritása" mellett? Különben is, minden olyan ország, amely az 1918 előtti Magyarország területéből egy négyzetcentiméternyit is megszállás alatt tart, annak a kurva anyját. Ukrajna ilyet, tehát normális magyar nem sajnálja Ukrajnát. Az ukránok különben is nyugodtan lehetnének oroszok, régen pl. kisoroszoknak hívták őket, a nyelvük is jórészt kölcsönösen érthető. Ez egy testvérháború.

Tudományos libsizmus 2015.02.18. 17:48:11

@maxvall bircaman szerkesztő:
Figyelj már. Az én nickemet is te nyúlod le folyton? Pontosabban: háromszor?
Légy szíves, áruld már el, mennyit fizetnek neked ezért? Olyan sokszor kérdeztem már.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.18. 19:24:22

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt már valahol olvastam. Ja megvan, te írtad le már vagy 1000-szer... okos.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.18. 19:26:17

@-JzK-: És ha mondjuk az oroszok nagy számban költöznénk a Balaton mellé, majd egyszercsak kitűznék a zászlót és kikiáltanák a Balatoni-orosz köztársaságot, ami nem része Magyarországnak, hm?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.18. 19:28:25

@Tudományos libsizmus: Mit drámázol? Mindenkinek nyúlják a nickjét néha. Ez a net anonimitását kihasználó frecsegés mellékhatása. Aki k.vának áll, ne csodálkozzon ha meg..sszák.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.02.18. 19:45:30

@-JzK-: Fordított a hasonlatod. Ukrajna trianonja most történik... A ruszkik csak úgy beszivárogtak oda, most meg vinnék a területeket magukkal.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.02.18. 19:49:17

@maxval bircaman szerkesztő: "S nem rohantak le senkit."

Te nyomoronc. Te is tudod, én is tudom, hogy most is hazudsz. Nem érzed ezt így céltalannak?

-JzK- 2015.02.18. 20:06:52

@Vállalhatatlan fordulat:
Ukrajna mai területe évszázadok óta Oroszország része, és a 20. századig nem is tekintették az ukránokat külön népnek, max. mint a magyarokon belül megkülönböztetünk székelyeket, palócokat, stb. Az ukránokat kisoroszoknak hívták, az ukrán nyelvet sokáig az orosz nyelv egyik dialektusának tartották csupán. Ukrajna keleti részén meg kifejezetten orosz anyanyelvű, orosz identitású emberek élnek (és nem az utóbbi időben költöztek oda, hanem őshonos népcsoport ott), miért kéne őket arra kényszeríteni, hogy egy idegen ország fennhatósága alatt éljenek?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.18. 20:27:16

@-JzK-: Miért ne? Valahol élni kell. Viszont az én felvetésemre nem válaszoltál. Illetve pontosan mennyi ideig kéne az oroszoknak a Balaton mellett élniük, hogy elfogadd a Balaton elcsatolását?

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.02.19. 18:07:17

@Tudományos libsizmus: ember, miről beszélsz?? meg egyébként az is lehet, hogy rajtad kívül az összes többi kommentet egy ember írja, nemde?

sőt, az olvasó, a nagytiszteletű publikum azt is ugyan honnan tudná, hogy én nem te vagyok?

lehet optimista vagyok, de meggyőződésem, hogy jóval kevesebb fasz van a világon, mint ahányféle nicken itt írogatnak.

és nem szégyen az se, hogy néha maxval néven írod ugyanazt ;)

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.02.19. 18:08:35

@-JzK-: jaj baszki, régen a finneket se tartották külön népnek hozzánk képest, amikor a szart túrtuk a pusztában, dehát változnak a dolgok

J.László 2015.02.19. 19:07:28

@maxvall bircaman szerkesztő:
Ügyesebben lopj nicket. Mondták már mások is, nem emlékszel?

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.02.19. 19:54:26

@J.László: hiába tolvajnak is születni kell, örülök, hogy neked pl. sikerült :D
süti beállítások módosítása