Politikafüggő

A Szijjártó-villa titka, avagy idegenek a miniszter medencéjénél

2015. március 13. 08:00 - Politikafüggő

Talált tárgy III.

Tavaly szeptemberben került be a hírekbe az akkor már külügyminiszterré kinevezett Szijjártó Péter dunakeszi háza, melyet még tavasszal vásárolt az információk szerint 167 millió forintért, jelentős szülői segítséggel. A már-már közszereplővé avanzsált épület is hozzájárult ahhoz, hogy elindult az „urizálással” kapcsolatos diskurzus, amelynek során szokatlan módon vezető fideszes politikusok is a sajtón keresztül üzengettek egymásnak. A miniszter háza ráadásul a parlamentben is téma lett, és ennek kapcsán egy különös momentumra derült fény.

A bizottsági jegyzőkönyvekből származó „talált tárgyak” után ideje végre egy kicsit az Országgyűlés plenáris üléseire fókuszálni. Hagyományosan hétfőnként – az új szabályozás szerint kéthetente – gyakorolhatja az ellenzék ellenőrzési jogát a kormány felett a jellemzően a miniszterekhez címzett interpellációk, kérdések és azonnali kérdések formájában. Míg az interpellációk és a kérdések szövegét az érintett miniszter és apparátusa előre megismerheti, addig az azonnali kérdéseknek csak a címe derül ki az ülés előtt, így annak alapján kell felkészülni a válaszadásra. Ez tehát egy egészen izgalmas műfaj, bár jelen esetben a kérdező Novák Előd, a Jobbik alelnöke nem árult zsákbamacskát, hiszen jól látható módon nem tudta elengedni a külügyminiszter „villaügyét”, és ebben a tárgyban egymás után három (!) alkalommal is azonnali kérdést intézett hozzá, ami azért ritkaságszámba megy.

Hogy ez megért-e három fordulót, az erősen véleményes. Pedig a jobbikos képviselő egy jól bevált trükkel élt, amikor fogta Szijjártó Péter még ellenzéki korszakában született törvényjavaslatát, amelynek révén Gyurcsány Ferenc luxus-úszómedencéjét kívánta megadóztatni, és azt változatlan formában benyújtotta a parlamentnek. Novák arról érdeklődött, Szijjártó miért nem támogatta ezúttal saját javaslatát, ami nem kis fricska volt a friss medencetulajdonos miniszternek. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy másodszorra minden poén fáradni kezd, harmadszorra pedig pláne. Hiába, nem rossz, ha fel tudja mérni az ember, mikor kell megállni.

Az elsőre adekvátnak tűnő tréfát elkoptató makacs következetességnek azonban volt egy nem várt hozadéka, ami eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott. Novák Előd a parlament 2014. december 8-i ülésén másodszorra tette fel kérdését a miniszternek a kissé cirkalmas „Nem érzi magát politikai szélkakasnak, miután ellenzékben a luxus-úszómedencék megadóztatását követelte Gyurcsány villája előtt és az Országgyűlésben is, majd a gazdagok kormányában személyes érintettsége miatt pálfordulást hajtott végre?” cím alatt. A beharangozott nyugtalanító részlet Szijjártó Péter válaszában szúrhat szemet a figyelmes jegyzőkönyv-olvasónak:

„NOVÁK ELŐD: Tisztelt Miniszter Úr! Hadd kellemetlenkedjek egy kicsit! Már amennyiben annak számít egy ön által korábban még ellenzékben benyújtott kitűnő javaslatának ismételt benyújtása, hiszen amióta ön a gazdagok kormányának tagja lett, úgy tűnik, megfeledkezik korábbi javaslatáról, de nem csak ön, az egész pártja. Hiszen ön a pártját képviselve tiltakozott Gyurcsány Ferenc villája előtt 2005-ben, és indítványozta a húszmillió forint feletti értékű luxususzodák, luxusmedencék megadóztatását. […] Mondta ezt ön nagyon helyesen, és be is nyújtott az Országgyűlés honlapján a mai napig megtalálható módosító javaslatot, amivel megadóztatta volna a húszmillió forint fölötti értékű magántulajdonú luxus-úszómedencéket. Ezt nyújtottam be én ismét, azonban érdekes módon, amióta önnek is egy ilyen medencéje van – amivel kapcsolatban két értékbecslő is megállapította kérdésemre, hogy ha nemcsak a köveket és az uszoda anyagát, hanem a befoglalt ingatlan értékét is belevesszük, akkor ez bizony a 20 millió forint értéket meghaladja –, úgy tűnik, hogy a lét meghatározza a tudatot az ön számára. […] Ezért kérdezem, hogy ön legalább így utólag elismeri-e, hogy hiba volt, hogy ezt nem támogatta; legalább ön, ha a Fidesz képviselői az elmúlt hetekben ezt le is szavazták. Köszönöm érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Válaszadásra megadom a szót Szijjártó Péter miniszter úrnak.

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy tűnik, hogy az ön számára immár fétissé vált az én anyagi helyzetemnek az alakulása. (Felzúdulás a Jobbik padsoraiban.) Lehet, hogy emiatt nem sikerül megértenie, amit már megannyiszor elmondtam itt önnek és az önhöz hasonlóan érdeklődő képviselőtársaknak, hogy az én anyagi helyzetem alakulását kizárólag törvényes források alakították, és alakítják mind a mai napig. Ami pedig, tisztelt képviselő úr, az értékbecslőket illeti, ezek szerint két értékbecslő a tudtom nélkül járt a tulajdonomban lévő ingatlanban. Kérem, adja meg a neveiket és hogy ez mikor történt, hogy a megfelelő feljelentéseket meg tudjam tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Szijjártó Péter válaszát olvasva azon se lepődne meg az ember, ha a teremben lévő képviselők a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívását követelték volna. Elvégre nem mindennapos, hogy egy miniszter házába nem is egy vadidegen értékbecslőnek sikerül csak úgy bejutnia, hanem rögtön kettőnek. Persze ha valakinek ez meg is fordult volna a fejében, Novák Előd viszontválasza gyorsan lehűthette a kedélyeit, hiszen abból kiderült, hogy a jobbikos képviselő által felkért szakértők egy ingatlanos weboldalon korábban közzétett hirdetés fényképei alapján dolgoztak. Szijjártó Péter fenti reakcióján azonban nem is olyan könnyű túllépni.

A válasz alapján úgy tűnik, a miniszter készpénznek vette, hogy hívatlan látogatók jártak a házában, ez pedig erősen elgondolkodtató. Vajon a Szijjártó-villa akkora, hogy fel sem tűnik benne két ember megjelenése? Vagy közfeladataiból adódóan annyian fordulnak meg nála – állítása szerint a miniszterelnök is ezért biztatta házvásárlásra –, hogy simán előfordulhat, hogy két, a Jobbik által felbérelt értékbecslő is beszivárogjon közöttük? Esetleg Szijjártó Péter már annyira hozzászokott az új ingatlana iránt érdeklődő paparazzik – ezek szerint időnként tolakodó – jelenléthez, hogy meg sem lepődik, ha valaki behatol a házába felmérni a medencét?

Csupa kérdés, amelyekre sajnos nem derül fény a miniszter viszontválaszából. Ha Novák Előd harmadik alkalommal eziránt is érdeklődött volna, akkor most talán okosabbak lennénk. Ennek híján be kell érnünk annyival, hogy a fenti történetből kiderül: Magyarország külgazdasági és külügyminisztere hidegvérrel kezeli a legváratlanabb helyzeteket is. Ezt azért mégiscsak jó tudni.

(Fotó: Hír24)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr397261457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pop40 2015.03.14. 13:48:07

No, majd ha Polt már nem keni el az ügyeket, a börtönben majd számolgathatja a négyzetmétereit a "miniszter úr".

kisQtya 2015.03.14. 16:12:25

Prolisztokrácia. Ritka gusztustalan gennyedék az a villa. :(
Ilyen szart még akkor sem vennék meg, ha könnyen loptam volna rá a pénzt.
süti beállítások módosítása