Politikafüggő

Mikor kap közszolgálati csatornát az ellenzék?

2015. március 16. 06:00 - Politikafüggő

Akkor. Amikor. A működését tegnap megkezdő új M1 (lásd még: magyar BBC) szlogenje olyan találóra sikerült, hogy erre a kérdésre is rövid és frappáns választ kínál. A közszolgálati televízió – a rendszerváltás utáni első médiaháború átmeneti időszakát leszámítva – jellemzően a mindenkori kormányok felségterülete, így naivitás lenne túlzott nagyvonalúságra számítani ezen a téren. Hogy talán mégis érdemes feltenni ezt a kérdést, azt egyedül az indokolja, hogy egyszer már felmerült a hazai közéletben, méghozzá nem más, mint Orbán Viktor részéről.

Korábban foglalkoztam már a médiaviszonyok alapvető változásaival az elmúlt időszakban, de ennek is megvannak a maga előzményei. Az elmúlt négy évvel szemben az 1998–2002 közötti ciklust még masszív baloldali médiatúlsúly jellemezte, és a Horn-kormány alatt indult kereskedelmi televíziók hírműsorai is erősen kritikusak voltak a jobboldal iránt. Így az első Orbán-kormánynak, ellentétben a másodikkal, mindvégig ellenszélben kellett dolgoznia, és a 2002-es kormányváltást követően az egész médiahelyzet meglehetősen reménytelennek tűnt a Fidesz számára.

Ezért merült fel 2002 őszén az az ötlet – mondanom sem kell, hogy a jobboldal részéről –, hogy a közszolgálati televíziót kétfelé kellene osztani: az M1 lenne a kormányé, míg az M2 felett az ellenzék diszponálna. Ezt az elképzelést, ha jól emlékszem, Orbán Viktor dobta be a köztudatba, és olyan propagálói voltak, mint a polgári körös vonalon akkoriban feltűnt Kerényi Imre. Mindenki legnagyobb meglepetésére ebből nem lett semmi, ezért a Fidesz úgy döntött, hogy saját magánmédia-hálózat kialakításába kezd, amihez nem jött rosszul egy bizonyos Simicska Lajos háttértámogatása. A többi már történelem, és ez a történelem részben éppen a szemünk előtt íródik.

Amúgy érdekes belegondolni, hogyan is festene ma a köztévé, ha ez a koncepció valamilyen csoda folytán mégis megvalósul. Hiszen az elképzelés az akkori váltópárti berendezkedésre volt szabva, ma viszont nincsen egységes ellenzék, de még egységes baloldal se. A Fidesz akkori tervei alapján tehát leginkább úgy lehet elképzelni a mai M2-t, hogy a délelőtti műsort mondjuk a Jobbik adja, a baloldal azon vitatkozik, mi menjen délután, míg az éjjeli értelmiségi beszélgetések műsorsávja az LMP-nek marad. Közben az M1-en, mivel az a kormányé, minden köntörfalazás nélkül mehet a kormánypárti műsorkészítés. Nos, a Fidesz annyiból feltétlenül következetes, hogy az utóbbit meg is valósította, most már csupán az ellenzéki M2 várat magára.

Kétségtelen, hogy kitűnő szórakozás a politikusok fejére olvasni, miért nem azt csinálják kormányon, amit anno ellenzékben mondtak (ez az eszköz a parlamenti viták során is rendszeresen előkerül). De a tárgyilagosság kedvéért azt is érdemes hozzátenni, hogy a közmédia terén a Fidesz-kormány sem tesz mást, mint az elődei, legfeljebb (közel) kétharmados hévvel és kevésbé burkolt formában. És ha lehet is vitatkozni arányokról, illetve aránytalanságokról, az az egy bizonyos, hogy az ilyen típusú aggályok szigorúan a mindenkori ellenzékre korlátozódnak. Ha egyszer a mai ellenzéki pártok valamelyike alakít kormányt, lefogadom, hogy rögtön meg fog világosodni: nem is ördögtől való dolog ez a kormányzati hírtelevízió.

Vagyis voltaképpen van egyértelmű válasz arra a kérdésre, mikor kap az ellenzék saját közszolgálati csatornát: abban a pillanatban, amint kormányra kerül (na jó, miután végrehajtotta az ilyenkor szokásos fazonigazítást). Ráadásul nem is akármilyet, hanem olyat, amit eleve a hatékony kormánypárti tájékoztatás szempontjaira szabva alakítottak ki. És akkor már kevésbé lesz hiteles a Fidesz részéről azt követelni, hogy az ellenzék is kapja meg a maga részét a közmédiából. Persze ez a szempont eddig még egyetlen pártot sem feszélyezett igazán.

PS: köztudott, hogy minden kezdet nehéz, de az új M1 tegnapi indulását látva talán egyik ellenzéki erő sem bánja igazán, hogy még el kell telnie egy kis időnek, mire ráteheti a kezét.

(Fotó: MTI)

Kövesse a Politikafüggőt a Facebookon is!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr377268139

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor a barikádokra vezetné a népet 2015.03.17. 11:37:14

Már látom is magam előtt patyolat ruhában, csapzott hajjal, kilógó csöcsökkel. "El kell söpörni Orbán rendszerét!" - mondta Szigetvári Viktor az Origo szerint, és forradalmat hirdetett a nemzeti ünnepen. Azt nem írja az Origo, hogy mivel alapozott a m...

Trackback: Tóbiás befőtt megpróbálta eltenni Orbán nagymamát 2015.03.17. 11:33:46

De a nagyi résen volt, és odacsapott a fakanállal a szemtelen befőtt kezére. Az MSZP ma nem ünnepelt. Szégyellték volna a várhatóan 200 fős ünneplő tömeget, amit mozgósítani tudtak volna, ezért nem tartottak március 15-én központi megemlékezést? Vagy ...

Trackback: Polfüggő: Mikor kap közszolgálati csatornát az ellenzék? 2015.03.16. 17:00:01

Kitűnő szórakozás a politikusok fejére olvasni, miért nem azt csinálják kormányon, de hozzá kell tenni, közmédia terén a Fidesz-kormány sem tesz mást, mint az elődei, legfeljebb (közel) kétharmados hévvel és kevésbé burkolt formában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.03.16. 21:17:15

"Ha egyszer a mai ellenzéki pártok valamelyike alakít kormányt, lefogadom, hogy rögtön meg fog világosodni: nem is ördögtől való dolog ez a kormányzati hírtelevízió." Nem okvetlenül

Politikafüggő 2015.03.16. 21:47:29

@HaFr: Elsősorban a parlamenti, kormányalakításra (mai tudásunk szerint) legalább elvi szinten esélyes pártokra gondoltam. Persze az élet mindig hozhat meglepetést.

Ma Baker 2015.03.17. 11:21:16

Majd ha a "demokratikus" ellenzék kormányra kerül, akkor az Echo TV-n, a Magyar Hírlapon és a Kuruc infon kívül minden média ballib lesz. Na az lesz aztán a szólásszabadság!

Netuddki. 2015.03.17. 12:06:19

Lehet a pártoknak TV-jük. Csak dobják össze rá a pénzt. Ahogy a fidesz is jobban tenné ha nem közpénzből nyomatná a propagandáját. Mert ami ma folyik e téren Magyarországon az egyenértékű a sikkasztással, hűtlen kezeléssel és hatalommal való visszaéléssel. Amiért jobb helyeken börtönbe szokták csukni az elkövetőket...

Netuddki. 2015.03.17. 12:10:36

@Ma Baker: Ostoba, fideszes orbánfartúróként semmi jogod ilyen kijelentéseket tenni!
Ha a "zellenzék" kormányra kerül és azt csinálja amit most óbégatsz akkor lesz hozzá jogod. Addig ez semmi több mint figyelem elterelés a hazug, tolvaj fideszed disznóságairól.
Azért mert a fideszed EZT csinálja, nem jelenti azt, hogy a zellenzék is ezt csinálná, vagy bárki más a fideszen kívül.

blogfüggő 2015.03.17. 19:04:07

Medgyessy Péter: "vegyenek maguknak"
süti beállítások módosítása