Politikafüggő

"Ha az állam magánérdekek kiszolgálójává alacsonyodik, saját működésének értelmét számolja fel"

2015. március 30. 06:00 - Politikafüggő

Talált tárgy V.

Nézzünk ezúttal egy rendhagyó talált tárgyat. Vajon honnan származik az alábbi idézet?

„[A kormányzati politika] feladata az állam megfelelő, ésszerű és hatékony működtetése. A jó állam a társadalmiság képviselője. Az elmúlt évek válságaiban éppen azok az országok vallottak kudarcot, amelyekben az állam nem hatékony, akadályoz, gátat szab. Azok az országok maradtak sikeresek, ahol az állam megkönnyít, ösztönöz, támogat. A mi jelenlegi akadékoskodó, akadályokat állító, bizonytalan államunk semmire sem jó a XXI. században. Olyan kiegyensúlyozott államra van szükség, amely mindenkit együttes cselekvésre ösztönöz. Erős államra, amely mindenekelőtt a közérdeket, nemzetünk érdekét szolgálja, nem egy kiváltságos szűk elit üzleti érdekeit.

Az államnak pártatlannak kell lennie. Nem ügyeskedhet, nem változtathatja kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat. Ha az állam részrehajló, és magánérdekek kiszolgálójává alacsonyodik, magánérdekek foglyává teszi a törvényhozást, akkor saját működésének értelmét számolja fel. Ha az állam azt akarja, hogy tiszteljék, akkor tiszteletre méltónak is kell lennie.”

Kiderül a hajtás után.

Igen, eltalálták. A 2010-es kormányprogramból.

Mára ennyi.

PS: ez látszólag nem túl fair bejegyzés, és végképp messze esik az értékmentes politikai elemzés eszményétől. Pedig a jelen politikai helyzet legjobb lakmuszpróbája, kiben milyen hatást váltanak ki ezek a szavak, előbb eredeti összefüggésükből kiragadva, majd annak ismeretében.  

(Fotó: Magyar Hírlap)

Ha hosszabb posztokat is olvasna, kövesse a Politikafüggőt a Facebookon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr497317248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása