Politikafüggő

A Quaestor szaga

2015. április 01. 14:00 - Politikafüggő

Nem kell különösebb közéleti affinitás ahhoz, hogy megállapítsuk: az egyre terebélyesedő Quaestor-saga teljességgel eluralta a politikai napirendet. Ezzel foglalkoztak a pártok az Országgyűlésben – vagy legalábbis ez az, ami a tudósításokon átszűrődött –, ez ad muníciót az elemzőknek, és nincs olyan nap, hogy a különféle médiumok ne tálalnának újabb és újabb szenzációs(nak szánt) részleteket. A kérdés tehát gyakorlatilag megkerülhetetlen, de mit lehet még érdemben hozzátenni? Talán éppen e megkerülhetetlenség felett érdemes elidőzni egy kicsit.

Közvetlenül a Quaestor-botrány kirobbanása után azt a kérdést tettem fel, melyik párt fog – politikai szempontból – profitálni az ügyből. Most már biztosan látjuk, hogy melyik nem fog: a Fidesz. Ahogy írtam is, a brókerügyekben eleve hendikeppel induló szocialisták nem nagyon tehettek mást, mint hogy buzgón drukkolnak azért: akadjon markáns kormánypárti szál a történetben. Hát akadt. Most már jól látszik, hogy a Külügyminisztérium gyors elővágása nemhogy elejét vette volna a Tarsoly-sztorinak, hanem éppen a kezdőhangját adta meg, hogy az végül egészen a bennfentes kereskedelem vádjáig gyűrűzzön. A helyzet komolyságát mutatja, hogy Orbán Viktor kénytelen volt „magára húzni” az ügyet ennek a vádnak az eloszlatása érdekében (kérdés, mekkora sikerrel).

A Fidesz számára nyilvánvalóan az lett volna kedvező, ha – bár „szocialista brókerbotrányként” nem lett volna könnyű eladni – lehetőség szerint minél távolabb tartja magától a történteket, és egyfelől a vonatkozó szabályozás szigorítójaként, másfelől a károsultak megmentőjeként tud fellépni. Az utóbbi két lehetőség ugyan még adott (abba most nem mennék bele, hogy a nemrég benyújtott kártérítési törvényjavaslat és maga a kártérítés mikéntje mennyi kérdést vet fel), de a kormánypárt ezzel már nem egy tőle többé-kevésbé független problémát oldana meg, hanem egy olyat, amelyhez maga is (egyre) több szálon kötődik. A leghangsúlyosabbak ezek közül:

1. Tarsoly Csaba személye, Szijjártó Péterrel és egyes fideszes körökkel ápolt kapcsolata;

2. a pénzügyi felügyelet „bénázása”, majd „túlmozgása”: míg korábban az ellenőrzések során nem bukkantak szabálytalanságra, addig most rögtön a botrány kitörésének napján sikerült kiszúrniuk 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt;

3. a bilincsek lassú kattanása, szemben a Buda-Cash-üggyel (ez különösen a Quaestor vezetőváltása tükrében érdekes, ahol is Orgován Béla új, már-már bulváros színt vitt a történetbe);

4. a brókercégeknél fialtatott, majd onnan „kimenekített” közpénz, illetve az ehhez kapcsolódó, a kormányzati szereplők informáltságával kapcsolatos feltételezések.

Abban itt és most nem szeretnék állást foglalni, hogyan is kell a fentieket értelmezni; a kérdés úgyis az, hogyan értelmezi mindezt a szélesebb nyilvánosság. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy a „brókerügy” túl bonyolult az átlagember számára. Ez bizonyára így van, de ez még nem jelenti azt, hogy a hírfogyasztók ne szűrnék le belőle a maguk (egyszerű) tanulságait. Ami pedig a sok zajból viszonylag tisztán kihallatszik, az nem feltétlenül kedvező a kormányzatra nézve, sőt akár kifejezetten mítoszromboló hatása is lehet. Míg a Fidesz eddig bátran brókerezhetett, most maga is „érintettnek” tűnik egy brókerbotrányban, az általa fő értékként képviselt hatékonyság és rendteremtő képesség pedig súlyos csorbát szenvedhet. Minél tovább nyúlik az ügy, annál súlyosabbat. Ráadásul mindez nem légüres térben történik, a botrány korántsem áll önmagában.

A Quaestor-ügy úgy vált megkerülhetetlen, újabb és újabb „részekkel” jelentkező, szappanoperaként felépülő történetté, hogy vele párhuzamosan egy másik politikai szappanopera is zajlik: az Orbán–Simicska háború. A kettőben nemcsak az közös, hogy egyaránt kicsúszni látszanak a Fidesz irányítása alól, és időről időre újraírják a politikai napirendet, hanem a tartalmi vonatkozásaik is: mindkettő a kormánypárt gazdasági (háttér)érdekeire irányítja a figyelmet. Ahogy a Simicska-ügy azért bizonyul romboló hatásúnak, mert azt mutatja, hogy a gazdasági érdekharc képes a kormányzás minden egyéb szempontját felülírni, úgy a bennfentes kereskedelem felmerüléséig eljutott Quaestor-botrány sem azért veszélyes igazán, mert ez a vád megállhat, hanem azért, mert azt a látszatot kelti, hogy a gazdasági előnyszerzés előbbrevaló, mint a köz érdeke (legyen az a kisbefektetők védelme, a pénzügyi felügyelet megfelelő működése vagy akár az igazságszolgáltatás pártatlansága).

Voltaképpen amit az ellenzék négy év alatt nem tudott megcsinálni, azt kevesebb mint egy év alatt elvégezte helyette a Fidesz. Azzal, hogy az Orbán–Simicska konfliktust előállította, a brókerbotrányt pedig hagyta előállni, egy olyan értelmezési keretet alakított ki, amelyben viszonylag könnyen el lehet mondani róla mindazt, amit korábban ő maga mondott az MSZP-ről. Ennek a következményeit most még nehéz lenne pontosan felmérni, annyi azonban bizonyos, hogy a jobboldal fontos helyzeti előnyét veszítette el. Ráadásul annak következtében, hogy a gazdasági előnyszerzés problémaköre az ellenzéki pártok menetrendszerű korrupciós narratívájából a közbeszéd első vonalába került, a Fidesz saját gazdaságpolitikai eredményeit sem tudja hatékonyan kommunikálni (gondoljunk csak például a Standard & Poor’s felminősítésére, ami korábban fontos hír is lehetett volna, most pedig legfeljebb kis színes kategória).

A magabiztosságtól duzzadó írások tömkelegével szemben fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az eddigiekben főként látszatokról, és nem megfellebbezhetetlen igazságokról beszéltem. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy a politika a látszatok világa, és időnként egyéb érzeteké. A Quaestor-ügynek pedig szaga van, sőt messziről bűzlik, és a fő kérdés úgyis az, mint mond a választók szimata. Az pedig egészen biztos, hogy ezen még sokan fogják elfintorítani az orrukat.

(Fotó: MTI)

Kövesse a Politikafüggőt a Facebookon!

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr497326438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 09:11:07

Mosogatja rendesen az index is a balliberálisokat, akik 17 milliárd hitelt adtak Questoréknak és fedezetül erre a Győri stadion és épületei voltak.

Az a fedezet ugyanis egy kalap szart nem ér, nem hogy 17 milliárdot. Mintha én kapok 20 milliót és fedezetül felajánlom a nagyon komoly 20 éves rádiósmagnómat. Ez teljesen hasonló ügy, mint a Postabanknál, ahol a privatizációs győztes balliberális haverok lepukkant, vagy értelmetlenül felépített marhaságokra kapták a százmilliós hiteleket.

Számomra úgy tűnik, a Questor eleve nem véletlenül kezdett el fiktív kötvényeket árusítani, 2010-ben elzáródhattak a pénzcsapok, a gagyi fedezetek nyilván szart sem értek, semmit nem termeltek, csak vitték a pénzt. Orbánék pedig nyilván nem voltak hajlandók egy olyan botrányt felvállalni mint a Postabank, ma már nem lehet rizsázni a népnek, hogy bocsesz, tönkrement, de majd az adófizetők megmentik, mert ugye a kapitalizmus, kockázat, dehát ilyen a nyugati értékrend, tudjátok, Európába tartunk, ártatlanok.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.02. 09:18:47

@♔bаtyu♔: Ha az index mond valamit az "mosogatás", ha a kormányszócső közmédia, akkor az szentírás. Cseppet sem vagy elfogult, ja.

Fontos tudnivaló: batyu hozzászólásai és a hivatalos kormánypropaganda közötti hasonlóság NEM a véletlen műve. Hosszászólásait kéretik ennek figyelembe vételével olvasni! :-)

a nagy hohoohooo 2015.04.02. 09:38:06

@♔bаtyu♔: Mondottam soxor batyu a meteorológia jelentéssel szólva ,hülyébb FideSS&jobber nyugger vagy mint a sokévi átlag,"Mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni" - mondta cinikusan Simicska Lajos a Kaya Ibrahim-ügy idején, valós magyarázat helyett. Mára ezt tétellé tetted.

Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök: ... "Ha a felügyelet azt látja, hogy egy adott cég kétszer akkora hozamot kínál mint a versenytársai, ki kell menni, meg kell nézni, mit csinálnak forrás-oldalon... Van erre egy szuper-felügyeletünk nagyon sok, nagyon kemény jogosítvánnyal..." "Úgy tűnik túlságosan sok költségvetési pénz van kint..."
Arra a kérdésre, hogy kinek kellene vizsgálni a brókerbotrány történéseit "...most nincs a fejemben névsor, de össze lehet szedni az országban öt embert, akik a pénzügyi, büntetőjogi, államháztartási részét is ismerik.... Nekem most csak egy elhunyt ember, egy professzor van a fejemben...."
Szalay-Berzeviczy Attila, korábbi tőzsdeelnök: Giró-Szász felvetésére, hogy a szakma szűrje ki a simliseket: "Nem mi döntjük el ki jöjjön közénk. Mi nem mehetünk be a konkurenshez ellenőrizni... erre az adófizetők pénzén tartunk egy szuper-felügyeletet, a Magyar Nemzeti Bankot". "Hogyan lehetséges az, hogy a pénzpiacon egy 300 milliárdos lyukat éveken át nem vesznek észre?" "A svájci frank januári esete után azonnal lépni kellett volna a felügyeletnek. Ez sok pénzintézetet megrendített, külföldön is. A külügy lépéseinél sokkal fontosabb kérdés: vizsgálták ennek hatását a magyar piacon?" (ATV)
Bod Péter Ákos tőlem "plagizált"!
Én már a Baumag piacra kerülésekor azt mondtam,
hogy ha ők - mármint a Baumag - törvényesen, szabályosan tudnak nagyságrendileg nagyobb hozamot biztosítani, akkor az összes többi pénzintézetnek - ahogy anno mondtam - szíveskedjen haladéktalanul szakértelem és hanyag gazdálkodás miatt bezárni!

Bárki bármit mond, én kedvelem Simicska Lajost, szívem együtt dobban az övével,ő mindig... kitartott elvei mellett („mindenkinek jogában áll hülyének lenni”),de te röhejesen visszaélsz ezzel a lehetőséggel .

2015.04.02. 09:50:29

@♔bаtyu♔: Természetesen a győri stadion nem megfelelő fedezet a 17 milliárd mögött. Bezzeg a Szíjjártó által adott 250 millió az jó helyre ment.
Egyébként az MFB feljelentést is tett az ügyben, de négy év kevés volt ahhoz, hogy kivizsgálja a fidesz....
Batyu, te púp vagy!

whale 2015.04.02. 09:52:21

@♔bаtyu♔: Te teljesen hülye vagy, baszd meg! A Viktort is...

whale 2015.04.02. 09:54:33

@Könnyen elkaptuk, uram!: Illetve a stadion nem fedezet, de a 10 milliós Hrurira 60 Milliárdos kötvénykibocsátásának engedélyezése teljesen ésszerű volt a felügyelet részéről.
Ez a Batyu egy hülye segg...

fannó 2015.04.02. 10:22:03

@♔bаtyu♔:
A te főnököd sok-sok tízmilliárdot pocsékol el stadionokra, és egy olyan kis senki, mint te azt vágod a képébe, hogy herdálja a pénzt? Na ez egy új vonulat a fideszes seggnyalók táborában. Nem jött meg a múlt havi béred a bértollnokság miatt, azért kergültél meg?

fannó 2015.04.02. 10:24:33

@♔bаtyu♔:
Mellesleg a Széchenyi Bank csődjénél már világosan látszott, hogy a fidesz milyen mérhetetlen lopássorozatot vezényel. Az adóforintok tíz- és százmilliárdjait tünteti el a fidesz.

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 10:52:53

Itt van egy kis anyag az itteni "befektetési szakértőknek" lehet batyuzni:)))

mandiner.hu/cikk/20150330_zombifilmre_emlekeztet_a_quaestor_gyori_bevasarlokozpontja

Hat éve kong az ürességtől, mégis működik a Quaestor-csoport Magyar Fejlesztési Bank támogatásával épített győri „élményközpontja”, az ETO Park. A helyiek leginkább az okmányirodába járnak, az üzlethelyiségek fele üresen áll. A város csak a sportlétesítményeket venné át, így a bevásárlóközpont további sorsa tisztázatlan.

Másik:

"A Győri ETO az előző években meghatározó tagja volt a magyar mezőnynek, de a mostani szezonban eddig nem megy a csapatnak. A 16 ezer férőhelyes ETO Park szinte kongott az ürességtől a bajnokikon. Ez nem is csoda, hiszen az átlagnézőszám nem érte el a háromezer főt (2867). A létesítmény kihasználtsága közel 17,91%."

www.rangado.hu/tartalom/cikk/287168_botranyos_a_stadionok_kihasznaltsaga

Nézzünk egyet Győrből:
"http://gyorplusz.hu/cikk/bezar_az_iroda.html"

A szolgáltató értékelte az iroda elmúlt több mint öt évre vonatkozó látogatottsági adatait. A számok azt mutatják, hogy az ETO Parkban működő ügyfélszolgálati iroda hétfőtől péntekig tartó, egész napos nyitva tartás mellett is csekély kihasználtsággal üzemel. A kormányablak és a szemközti posta ellenére is van, amikor egész nap mindössze négy-öt ember tér be az irodába. Ilyen alacsony kihasználtság mellett – figyelembe véve az üzemeltetés jelentős költségeit –, az említett ügyfélszolgálat fenntartása nem ésszerű, ezért a szolgáltató a bérleti jogviszony felmondása és az iroda megszüntetése mellett döntött."

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 10:57:23

@Kéményen dolgozó kisember: Ja, kisember, amúgy faszom tudja mit mond erről a "kormányszócső közmédia".

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:01:39

@fannó: Moderáld magad faszfej, nem emlékszem, hogy én téged sértegettelek volna. Vagy te igen?

a nagy hohoohooo 2015.04.02. 11:02:37

@♔bаtyu♔: Amit írsz az pedig nem több, mint a szokásos jobbos identitásmagyarázás, tehát irreleváns baromság.Nehogymán megsértőgygyél, mert agyturkász szakorvosit kérek tőled, bárki bármikor mondhatja, h. "bírónő-úr, nememléxem senemire", az majd akkor kell ha beszélni is tucc..

No most húzzanak el a f....-ba
A Törvényalkotási Bizottság hétfő este befogadott egy javaslatot az összegző módosító javaslatba, amivel együtt fogadták el a törvényt. A módosítás szerint:

“nem minősül szervezetnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013 . évi CCXXXVII. törvény szerinti hitelintézet és a hitelintézettel szoros kapcsolatban álló vállalkozása, amennyiben a pénzintézet tulajdoni aránya a szoros kapcsolatban álló vállalkozásban eléri az 50 %-ot.”

Gyakorlatilag tehát kihúzták a törvény hatálya alól azokat a brókercégeket, amelyek banki tulajdonban vannak. A törvényt ugyanis úgy is lehet most értelmezni, hogy a Quaestor Bankra magára nem vonatkozik a törvény, ezért ha a csoporton belül sikerült oda átcsoportosítani vagyont, akkor azt nem lehet zárolni a becsúsztatott kivétel miatt.
http://444.hu/…/es-az-megvolt-hogy-a-quaestor-egy-reszet-s…/

Olyan gusztustalan vagy mint egy telefosott búvárnadrág, tanyasi házipornó is erotikusabb mint a "munkásságod"

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:03:09

@a nagy hohoohooo: Ostoba gyurcsánycsicska, sem nyugdíjas nem vagyok, sem fideszes.

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:03:55

@a nagy hohoohooo: Linkeltem b+, nem írtam semmit.

MIND LINK, vak vagy?

De amúgy miért vagy felháborodva???????

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:07:43

@a nagy hohoohooo: Faszfej, szerintem egyenlőre maradjunk még az eredeti témánál, azaz annál, hogy mire is volt a balliberális kormány 17 milliárdos hitele.

fannó 2015.04.02. 11:08:54

@♔bаtyu♔:
Picinyem, te egy akkora nagy nulla vagy, hogy az IQ zéró kifejezést is rólad mintázhatnák.
És van egy rossz hírem: a főnököddel beszéld meg, hogy az általad is elkótyavetyéltnek minősített stadiontízmilliárdok miatt miért tartod te őt egy hozzád hasonló töketlen zérónak...

a nagy hohoohooo 2015.04.02. 11:11:54

@♔bаtyu♔: Becsinálok batyu..brhüüüü..."@Kéményen dolgozó kisember: Ja, kisember, amúgy faszom tudja mit mond erről a "kormányszócső közmédia".

Asszem te szoktad ,hogy szabad fordításban :"ne mán mindent elolvassak amit ide írkáltok"
Nem kéne osztani azt amiből az evolúció-oly bölcs előrelátással -semmit nem adott,butaságból mindent..brhüü...
."Csak nem járhatok gyalog. Én magyar nemes vagyok! Tán a tudománynak éljek? A tudósok mind szegények. Nem irok, nem olvasok. Én mélymagyar nemes vagyok!
„Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?
Másik szánva mondja: „Szép öcsém, be nagy kár,
Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál.”

itt a válasz:Kiderült! Ezt válaszolta Orbán Tarsolynak:
nepszava.hu/document/95/original/orb%C3%A1nv%C3%A1lasz.pdf
Giró-Szász András majdnem milliárdos,szállodatulajdonos,megrendelésekkel kitömött cég, jacht és némi apró megmutatta Tarsoly Csaba levelét:Látják? Nem látják? Na látják!
"Ugyanis ez egy magánember írása a miniszterelnöknek."
Hmmm... ez az ügy egyre bonyolultabb... Egy büdös szóval se tért ki az Orbán tanácsadó kisasszonyára, aki a Quaestor szóvivője,se Polt semmilyen családi érintettségére az ügyben, ami miatt jobb helyeken már lemondatták volna.
Se a személyi összakapcsolódások további feltárt részleteire, a pénz útjára, a készpénzzel való ittapiros játékra, se a külügyi szervezet sötét pénzügyi finanszírozására és eddig feltárt üzelmeire...
Orbán péntek reggeli Kossuth rádiós nyilatkozatában azt mondja, hogy a levelet a kormány kapta, tehát az nem lehet semmiképp se magánlevél, amire Giró Szász hivatkozik.
Szegény Gíró képtelen kitalálni, főnöke melyik hazugsága van épp érvényben, így aztán a kezében szorongatott levél s folyton váltogatja állagát, hol magán levél, hol bejelentés, hol javaslat, hol titkos információ, hol nem is levél ... s Gíró csak fogja a fejét...
A szétrohadt Orbán NER-FideSSmaffia-Közgép 2.0 Co. pontos tükre a Quaestor-botrány.
Ez nem Őszöd. Ez a Watergate.A Tarsoly Csabának diplomataútlevele volt Orbán kormányában,
tehát a százmilliárdos csaló Orbán diplomatája. Arra, hogy Tarsoly Csaba három éve jár diplomataútlevéllel a zsebében, és külföldi cégekbe menekített ki 150 milliárd csalással szerzett pénzt az országból,csak visszakérdez Lázár, hogy gondolja-e a riporter, hogy ez alatt a két hét alatt nem figyelték....?Arra, hogy az Orbán-rezsim belépőjével mászkálhatott a Parlamentben,azt mondja, hogy .... ezek ilyenek....
Szóval ilyen százmilliárdos csalók mászkálnak Orbán diplomatájaként a kormány körül és külföldön, és több is van belőlük.
Orbán hazudott. Nem tudjuk, hogy pontosan mi történt, annyit tudunk csak, hogy az nem történhetett meg, amit Orbán és a FideSS maszatolói állítanak.Kivéve azt az esetet, ha valaki az irháját akarja majd menteni a haditörvényszék előtt
Orbán gátlástalan maffiózók seregével vette körbe magát, akik beleházasodnak a családjába, vagy a barátai családjába, akikről mindent tud és akik nélküle senkik sem lennének.
Az orrunk előtt építik fel a pártállam saját médiáját, a legsötétebb gazemberek segítségével, az idiótákban már nem bíznak.
Olyanokra van szükségük, akik élvezik, hogy fehérnek nevezheti a feketét, akik nem dadognak, amikor hazudni kell, akik bárkit és bármit hajlandók elárulni. Az igazságot meg kell semmisíteni, el kell érniük, hogy az emberek inkább higgyenek Orbánnak, mint a saját szemüknek. És lehet, hogy el fogják érni. És lehet, hogy azért nem fogják elérni, mert a farkas, akibe az alfahím beleharapott,nem adja meg magát.
Nem véd minket semmi, sem a jog, sem a hagyomány, sem az erkölcs, sem a hazaszeretet. Ezek a szavak az értelmüket veszítették.
A FideSS nemcsak egy politikai párt, politikusokkal,hanem maffia is,az összetartás az omerta törvényével,nem arról ismerszenek meg, hogy túl gyakran kiállnak, majd azt mondják, hogy elkúrtuk.
felesleges az efféle álnaívság.A maffia főügyésze és a prosti neonáci Jobbikal megvett 2/3 teszi a dolgát.
Ám néha a kisebb aljasság legyőzheti a nagyobbat.

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:14:08

@fannó: Ja, hogy ezek voltak az érveid. Nulla b+ te vagy, olvasd már vissza az érveidet. Faszt szólítasz meg ilyen baromságokkal. Menjél valami Orbántopkóba és hányd ki magad, vagy ha már végképp nem bírod keress egy pszichológust.

Ki a faszomat érdekel az, hogy neked mi a véleményed Orbánról b+.

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:16:58

@a nagy hohoohooo: Totál feleslegesen leírtál egy oldalt.

Átfogalmazom, mert látom, te nem érted.

Linkekkel támasztottam alá, hogy a balliberális kormány a Questor kapcsán lényegében kidobott 17 milliárdot.

Esetleg valami infó, vélemény erről? Akkor úgy tűnt, hogy egy harmadik bevásárlóközpont nyereséges lesz?

a nagy hohoohooo 2015.04.02. 11:24:02

@♔bаtyu♔: Á nem ,a jobbikos nemzetthynácik egyik legnagyobb bérttoll hímvesszője vagy ,azé a jobbiké amiről sokak válasza arra,hogy ahol a Jobbik nyer,ott nagy a szegénység és a nyomor.
Pedig a szegénységnek nem szinonimája a nácizmus, ahogy a kosz sem.Csak a szellemi nyomornak és lelki kosznak, a tanulatlanságnak,műveletlenségnek,és az érzelmi analfabetizmusnak.

Csak nem sikerül szoci brókerbotrányt csinálni a Quaestorból.
"Miközben a kormánytagok nem győznek magyarázkodni a Quaestor-ügy miatt, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján meglepő bejelentést tett: parlamenti albizottságban vizsgálná a Fidesz azt a hitelt, amelyet a Gyurcsány-kormány idején kapott a Quaestor.

Rogán azt mondta, tisztázni kell,

milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint összegű, fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól.

Rogán szerint a hitelt „egy az egyben el fogja bukni az MFB, és azon keresztül az adófizetők", így a kormányt is megkérte a vizsgálatra.

Az Index birtokába került dokumentumok azonban azt igazolják, hogy az MFB-hitelnek Rogán állításával ellentétben volt fedezete, méghozzá maga a Győri ETO-stadion és a hozzá tartozó létesítmények az ETO Parkban, amelyeket az ügyészség most le is foglalt. Az MFB-hitelt ráadásul már vizsgálták többször: 2011-ben az Orbán-kormány alatt feljelentés is született az ügyben, de annak eredményéről semmit nem tudni.
Milyen hitelt kapott a Quaestor?

Magát a hitelt nem a Quaestor kapta – ebben is pontatlan volt a fideszes frakcióvezető –, hanem az érdekeltségébe tartozó ETO Park Kft. Mégpedig a Győri ETO-stadion rekonstrukciójára, illetve a hozzá kapcsolódó sport-, szabadidő-, kereskedelmi központ és szálloda építésére.
2005-ben 9,7 milliárd, 2008 elején pedig egy szerződésmódosítás után újabb 6,895 milliárd forintnyi hitelt kapott euróban az ETO Park. Az állami banki hitel teljes összege tehát 16 milliárd 595 millió forint volt.

A beruházásban 3,2 milliárd forint önrésze volt a Quaestorhoz tartozó ETO Park Kft.-nek. A szerződés szerint a hitelt 2026. december végéig kell visszafizetni a cégnek, ez a mostani csőd miatt nyilván nem fog megtörténni, így az biztos, hogy az MFB-nek több milliárd forintja is bennragadt a Quaestor bedőlése miatt.
Volt fedezet a hitelre?
Az Index birtokában lévő, erről szóló 2008-as MFB igazgatósági jegyzőkönyv szerint 8-féle biztosítéka és 7-féle fedezete volt a hitelnek. Például jelzálogjog az ETO Park ingatlanjain (tehát a győri stadionon is), a cég mindenkori eszközein, a Quaestor készfizető kezességvállalása, 200 millió forint óvadék elhelyezése egy MFB-számlán, inkasszós jog a cég és a Quaestor valamennyi számláján. (Kérdés persze, és ezt az Orbán-kormány alatt kinevezett MFB-vezetés vitatta is, hogy mindez elegendő fedezet-e ekkora mértékű hitelhez.)
Rogán bakija a Buda-Cash-ügyben

A Fidesz frakcióvezetője a Buda-Cash-botrány kirobbanása után megpróbálta a szocialisták nyakába varrni az ügyet. Sajtótájékoztatóján hosszan sorolta, hogy miben hibáztak az MSZP-sek. Csakhogy - mint kiderítettük - bakizott egy nagyot. Hiába rótta fel a szocialistáknak, hogy a Globex-ügyben érintett Gyarmati János hogy lehetett a Buda-Cash vezetője, kiderítettük, hogy két külön személyről van szó.
Mindenesetre úgy tűnik, Rogán nem mondott igazat akkor, amikor fedezet nélküli hitelről beszélt.
index.hu/belfold/2015/04/02/quaestor_gyori_eto_17_milliardos_hitel_szijjarto_rogan_vizsgalobizottsag/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Amúgy nekem teccik,nagyon teccik az hímvessző,de miért a nyakadon hordod?

Ne sértődj meg semmi bajom vele,jól mutatja mekkora fäszfej vagy és a FideSSnáci csürhéd.

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:27:45

@a nagy hohoohooo: Na most itt az a gond, hogy ami sértegetéssel kezdődik, azt nem szoktam elolvasni, így írd le még egyszer, de más szavakkal. Várom már nagyon, hiszen biztosan nagyon okos érvek:)))

fannó 2015.04.02. 11:30:48

@♔bаtyu♔:
Töketlenke, mond csak, a Széchényi bankban eltüntetett milliárdokról tartott előadást a főnököd? az ügyben mi a hivatalos bértollnokoknak kiadott verzió? elmúltnyólcév? :)

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:33:30

@fannó: Te ennyire nem érzed b+, ha elzavarnak a picsába?

fannó 2015.04.02. 11:37:49

@♔bаtyu♔:
Üresbatyu, mond csak, a Széchenyi bankban eltapsolt közel 10 milliárd adóforinttal mi a helyzet? A quaestor esetében ott az ETO stadion és a hozzá tartozó ingatlanok (szálloda, stb.) fedezetnek. Na és mi van a Széchenyi banknál? MI van a Széchenyi bankba öntött MNB hitelekkel, amiket a csókosaitok között szórtak szét és bedőlt cégekben vesztek el?

Üresbatyu, erről kaptál eligazítást?

a nagy hohoohooo 2015.04.02. 11:38:27

@♔bаtyu♔: Namostakkor térjünk vissza az éveket helyettesítő mocskodra. Ez a post nem az a post amelyiken a családod terheltségét"Faszfej" megvitatjuk,örülök ,hogy ilyen bevállalós igazi nemzetthyidióta szittyakölök vagy,sort kerítünk arra is egy jó kis humorest keretében ,jó lesz kacagni,mindig jó ,meghosszabbítja az életet.

Csak egy jó tanács kedves Baro...öö..Barátom,mint a nemzetthynácik egyik legnagyobb hímvesszője...ne menj a saját szemed után ,mert amiről te/tyű azt hiszed,hogy szemed ,az valójában a schegged...és ha mamáddal sétálsz és kedvesen mosolyogva ,elábrándozva ráköszönnek számodra idegen emberek ,légy kedves velük,sose tudhatod melyikük az apád,kapische?..nem hiszem.

Azért hordod a nyakadon,amúgy jól áll,mutatja mekkora fä..szfej vagy.

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 11:47:01

@a nagy hohoohooo: Na most ezt még mindig nem értettem. Amúgy mondták már, hogy kibaszott hatékonyan vitatkozol? Nem? Most mondom. Mint a másik okos. Elzavarom a picsába, persze udvariasan, az meg nyomja a mantrát.

Na most akkor kezdjük előlről, ott tartottunk, hogy kapott a Questor a balliberális kormánytól 17 milliárdot.

Azért remélem, te nem vagy érintett, elég lelkesnek tűnsz:))

fannó 2015.04.02. 11:58:03

@♔bаtyu♔:
Üresbatyu, ilyen kellemetlen a kérdésem? Ha igen, akkor miért szólsz az értelmileg nem rokkantak dolgába? Maradj a fajtádnál, üresbatyu :)

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 12:07:43

@fannó: Most tényleg ennyire ostoba vagy te? Itt fikázol b+ és e mellett felteszed a kérdéseidet, kb. olyan baromságokat, hogy miért lop Orbán, egy Questor témájú blogban.

Nahát most akkor elárulom neked, hogy a Széchenyi bank 10 milliárd Ft-ját én költöttem el. Orbán nekem adta, barátok vagyunk, igazán semmiség.

Persze, eltapsoltam, tudod hogy van, a nőket is szeretem, ráadásul párosával, pezsgőben te nem tudod mennyire kibaszottul válogatós vagyok, szóval hamar elment na, imádom a luxust. Persze, a fideszes haverokkal együtt, bár néha pár libsi is táncolt az asztalon begombázva.

Na remélem, válaszom kielégített, most már húzz a faszba:))

a nagy hohoohooo 2015.04.02. 12:09:41

@♔bаtyu♔: Tuggyuk ótvarnyilas nálatok,mégvéletlenülsemnáci gyűlölködőknél a tisztelet jele,hogy félrebeszéltek...?Vagy ez az a nívó,amire képesek vagytok?
Olyanfajta idióta lehetsz, akit lehet idomítani, mint Pavlov kutyáját: nézd Blöki, ballibsi! Harap!
..khmm .már nem egyszer írtam,Kósának a FideSS rendkívüli és
meghatalmazott közhülyéjének volt egy ostoba ötlete,a választásokon való részvételt kössék bizonyos értelmi képesség szinthez.
Már akkor felmerült mi lenne ha az újságokba regisztrálóknál is ez lenne,akkor lehülyéztük Kósát.....téged és több túlértelmes jobbert látva .....az Kósa nem annyira hülye.. a" "...smileyk...David E.a smileyt kidolgozó csapat egyik tagja:
"ezekkel az emberi a hangulatot kifejező jelekkel csak segíteni akarunk
az elsekélyesedett kifejezésre képtelen,érzelmi és értelmi
tehetségteleneken... "...
hát a jó szándék itt,is dugába dőlt...,s nem a szándék okán,...az alanyok selejtek,..ők is emberek,emberkék,csak épp jobberek,.......

fannó 2015.04.02. 12:17:48

@♔bаtyu♔:

Üresbatyu, ki nem szarja le, hogy te mit szeretnél :)
A quaestor-nak adott MFB hitel fedezett, jelzáloggal.

A Széchenyibe tolt és elveszett 10 milliárdnyi adóforint a fidesz haverokat boldogítja.
Látod, üresbatyu, ez a nagy különbség az elmultnyolcév és a fidesz maffiakormány között...

Üresbatyu, most hogy kitárgyaltuk a Széchenyi bank esetét, mesélj a quaestor által a fidesz mellé állított orosz maffiáról. Megvagytok együtt, vagy vannak feszültségek a lenyúlt pénzek szétosztása során? Árt az üzletnek, hogy a közvetítőt nagy kényszerből le kellett csukni?
Üresbatyu, mesélj, hadd kapjunk már mi is információmorzsákat a maffiátok működéséről :)

És nyugi, lesz itt még ezer téma, üresbatyu, amíg el nem kotródsz az óladba... :)

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 12:18:06

@a nagy hohoohooo: "..khmm .már nem egyszer írtam,Kósának...."

Most már értelek, miért írogatsz te itt regényeket. Na most ha Kósánál is úgy kezdted, hogy ótvarnyilas náci, azt szerintem biztosan nagyon szerethette, belőled kinézem:)))

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 12:24:34

@fannó: Na, orosz maffia, nagyon megy. Igen, ahogy mondod, Questoros haverom szólt, hogy te öreg, itt van Iván, orosz maffiózó, veled akar pénzeket lenyúlni. Annak idején próbált kapcsolatokat kiépíteni a ballibsi kormánnyal is, de azok olyan becsületesek voltak, hogy 2010-ben inkább belebuktak, de zsebbe egy fillért sem. Fúj, mit képzelnek ezek. Különösen a Gyurcsány nevezetű volt nagyon elutasító. Az SZDSZ-esek fel is akarták jelenteni, miután pénzt próbált a zsebükbe tömködni, Iván nagyon csalódott volt.

Mondom semmi probléma, mehet, csak vigyázni kell, mert itt egy csákó, a fanno, kurvára értelmes, lebuktat.

Hiába vigyáztam, erre tényleg le is buktattál.

fannó 2015.04.02. 12:28:21

@♔bаtyu♔:

Üresbatyu, mond csak, a fidesz kormány által diplomata útlevéllel ellátott bűnözőhad mely országokba telepített még ügynököket? A quaestor ügy kapcsán láthatjuk, hogy a quaestor vonalat az orosz és a török ügyekben használta a maffiakormány. Vannak még ilyen fideszes ügynökök orosz és török vonalon más fedőcégek neve alatt futtatva?
Más országokba is delegáltatok ügynököket?

♔bаtyu♔ 2015.04.02. 12:39:57

@fannó: Persze. Észak-korea, ugye nagy haver, persze titkos. Ez a szuper keleti szál, még az index sem tud róla. Aztán, alig merem kimondani, Izrael. Tele titkos fidesz ügynökökkel. Verik rendesen a fejüket a siratófalba, nem is buktak még le, sőt fülük nyitva, így minden titokról tudnak. Soros sárgul is az irígységtől, neki csak a libsik vannak, ráadásul a szombat mellett már nem dolgoznak hétfőtől péntekig sem, vasárnap pedig ugye Orbán megtiltotta. Viszont a fizut azt felveszik.

Igen, orosz és török vonal, félelmetesen jól látod, a fedőcégekkel. Az USA ellen szövetkeznek, Paks2 pld. titkos orosz rakétaállomás lesz, persze a látogatóközpontban te semmit nem sejtesz majd, mert a büfében még magyar sör sem lesz, csak belga.

Na most biztos láttad, milyen aktív volt Orbán a kazahoknál. Nem mondok róla semmit, de állítom, te ki fogod találni.

fannó 2015.04.02. 13:10:30

@♔bаtyu♔:

Üresbatyu, mond csak, most, hogy az amcsik rászálltak az orosz maffiára és fennakadt a szűrőjükön a fidesz maffia, mit változtat ez a maffiapénzek elosztásán? Láthatólag a NAV-os bűnözőktől még nem akar a maffia megszabadulni, lehet túl sokat tudnak róluk... Mondjuk nem is csoda, ha a szijjártó, kósa, rogán, orbán, portik, simicska, stb. fideszesek által összeharácsolt látható vagyonon is csak döbbenten néz az átlagadózó. mi lehet mg ott a háttérben?
mond csak, üresbatyu, a "keleti nyitás" csak véletlenül jár együtt azzal, hogy a nyugati világban már nem nagyon lehet az összeharácsolt vagyonokat eldugni? a kazah pénzintézetek jelentik a maffia által ott nyitott számlák egyenlegét?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.02. 13:35:40

@♔bаtyu♔: Ugyanazt mint te. Minő véletlen. Valahogy a hombárgejű habony által vezértelt kommunikáció mindig pont úgy hangzik, mint amit te írsz a blogokon spontán. Nem vagytok ti...barátok? Mu-ha-ha.

yotta 2015.04.07. 00:34:17

@a nagy hohoohooo: Na most akkor kapott hitelt egy a Tarsoly tulajdonában álló cég? Igen, kapott! A többi mellébeszélés!

yotta 2015.04.07. 00:36:09

@fannó: Portik fideszes? Ejha! Ha ennyire igaz más kijelentésed is - és ezek csak úgy ömlenek, mint látom -, akkor nyugodtan át lehet - és kell is - ugrani az írásaid...

fannó 2015.04.07. 08:08:20

@yotta:
Arról a sittes portikról írtam, akinek bűnözői körét rogán tóni kitömte "a feléből természetesen még tudunk engedni, ja és az áfát se kell majd befizetni" V. kerületi ingatlanokkal, amiket portikék 1-2 hónappal később dupla-tripla áron adtak tovább.
Igen, ez a portik lenne az...

Hannibal ante portas 2015.04.08. 12:51:10

@fannó: nem kéne ezt a témát erőltetned, nem megy. Meg egyébként is, nem szól másról a te meg néhány haverod kommentje, mint mocskolódásról és trágárkodásról. A te/ti tényeitek legalább annyira megalapozottak, mint a másik oldalé. Szépen le kéne higgadni és belátni, itt még mindig Kádár szelleme kísért, bármerre nézünk, akár jobbra, akár balra. Ha rátok nézek, akkor meg különösen is. A Szabadság Nagy Hazájában (USA) is eltartott néhány 10-100 évig, amíg a gengsztervilág szocializálódott. Nálunk még csak alig 25. Türelem, lesz ez még rosszabb is. De mindettől függetlenül: szép ez a világ és érdemesebb megkeresni azt, hogy minek lehet örülni.

fannó 2015.04.08. 13:33:48

@Hannibal ante portas:

Nincs az én kommentjeimmel semmi gond. :)
süti beállítások módosítása