Politikafüggő

Egy elvesztegetett ciklus

2015. április 14. 13:00 - Politikafüggő

A Fidesz nem találja a megfejtést. A baloldal sem: egyszer be lehet állni egy (látszólag) független jelölt mögé, de egy országos kampányt nem lehet a pártszíneket kitakarva levezényelni. Ezek a színek pedig egyelőre csak egy-egy településen, fővárosi kerületben bizonyulnak vonzónak. A Jobbik viszont, úgy tűnik, megtalálta. De pontosan mire is? Arra, hogy az „ultrák” mellett esélyesként induljon a kevésbé radikális, de a korábbi politikai elittel szemben bizalmatlanná vált szavazók voksaiért is, és ezzel meghatározó szereplővé váljon a küzdelemben. A belügyminiszteri posztot még korai volna kiosztani, de a centrális erőtérnek vége, helyette a „bármi megtörténhet” elve érvényesül. A politikafüggők számára, akik szerint a politika izgalmas, el sem képzelhető ennél érdekesebb szcenárió. Egy másik nézőpontból tekintve viszont a helyzet kifejezetten siralmas.

Az önmagában nem baj, hogy megint csak beigazolódott: a politikai döntéseknek mindig megvannak a maguk következményei. Végig lehet kormányozni egy ciklust erőből, lesöpörni minden ésszerű kritikát, félretenni a „polgári” önmérsékletet, és rendre elmenni a jogszerűség határáig, esetenként a példátlan felhatalmazás birtokában kijjebb tolva ezeket a határokat. De ami határozottságnak tűnik, az könnyen arroganciába fordulhat a választók szemében, az emberek folyamatos „megmentéséért” vívott küzdelem pedig az önmaguktól való megmentésükbe, amit az érintettek hajlamosak másként értelmezni: indokolatlan beavatkozásként a mindennapi életükbe. Így válhat a siker receptje hirtelen a kisebb-nagyobb bukások receptjévé, és így determinálhatja egy mégoly hatékony – ha más szabályok alapján is, de ismét kétharmadot hozó – ciklus a következőt, korántsem előnyére.

Tudjuk, hogy minden ciklus „orrnehéz”. A nagy horderejű, éppen ezért népszerűtlenebb döntéseket az első két év során kell meghozni, hogy a harmadik év már a konszolidáció időszaka lehessen, a választóknak tett kisebb-nagyobb engedményeké (lásd rezsicsökkentés), míg a negyedik a választásra való felkészülésé. A harmadik Fidesz-kormánynak viszont az első évben csak a népszerűtlenséget sikerült abszolválnia, a nagy horderejű döntések elmaradtak. Februárban írtam arról, hogy a Fidesz bizonyos értelemben még nem kezdett el kormányozni: egyfelől belső érdekharcaival volt elfoglalva, másfelől egyre kétségbeesettebb lépéseket tett azért, hogy visszaszerezze a – jelentős részben ki nem kényszerített hibái miatt elvesztett – kezdeményezést. Ehhez ráadásul hozzájárult a permanens választási helyzet is: az európai parlamenti választás, az önkormányzati választás, majd a szokottnál nagyobb szimbolikus és lélektani téttel rendelkező időközi választások.

Mondhatnánk, hogy ez az időszak lezárult, a miniszterelnöki „nix ugribugri” pedig voltaképpen azt fejezte ki: bármilyen eredményt hozzon is a tapolcai voksolás, utána végre-valahára a kormányzás ideje következik. De az a helyzet, hogy ugribugri van, nagyon is. Nem könnyű ugyanis elképzelni a kormányzása során a közvélemény rezdüléseit árgus szemekkel figyelő Fideszről, hogy egyszerűen „elengedné” a népszerűségvesztés problémáját, és kizárólag az ország ügyeire összpontosítana. Az eddig centrális helyzetben lévő jobboldalnak innentől kétfrontos küzdelmet kell folytatnia bal-, illetve (szélső)jobboldali ellenzékével szemben, ráadásul innentől kezdve a Fidesz vezető politikusainak saját közegükben is védelmezniük kell a pozíciójukat (még Orbán Viktornak sem árt rendszeresen a háta mögé pillantania). Mindez pedig nem azt valószínűsíti, hogy egy év kényszerpálya után eljött volna az említett nagy horderejű, de nem feltétlenül népszerű döntések ideje.

Márpedig ilyen döntésekre szükség lenne. A jobboldal minden látszólagos bátorsága ellenére négy évig halogatta, hogy érdemben hozzányúljon olyan nagy, de látványosan rosszul funkcionáló vagy afelé mutató rendszerekhez, mint az egészségügy, a nyugdíjrendszer vagy a felsőoktatás (nem is beszélve arról, hogy a közoktatás terén elkövetett hibákat is korrigálni kell). Vajon mennyiben kedvez a mostani helyzet például egy felsőoktatási reformnak? Valóban nem azt tartaná szem előtt a Fidesz egy ilyen döntési szituációban, hogy mennyire lökné ez még inkább a Jobbik karjaiba az egyetemista vagy egyetemre készülő fiatalokat és családjaikat? De utalhatnánk az egészségügyre is, hiszen éppen Tapolca esete mutatta meg, mennyire neuralgikus kérdés ez, amely a választásokat is képes közvetlenül befolyásolni. Csakhogy nincs olyan ésszerű egészségügyi koncepció, amely ne járna bizonyos társadalmi vagy területi szegmensekben komoly érdeksérelmekkel – ahogy a tapolcai példa erre is rávilágít –, ezek pedig megint csak az ellenzéki pártokat erősítik.

Ha ez a gondolatmenet helytálló, akkor könnyen előfordulhat, hogy az elvesztegetett évből végül egy elvesztegetett ciklus lesz. A hatalom megtartása elsőrendű szempont a politikában, de véletlenül sem kizárólagos szempont. Ha volt elvesztegetett négy év a magyar közéletben, az a második Gyurcsány-kormány időszaka volt, amely világosan megmutatta: a politikai túlélés biztosítása önmagában nem politikai teljesítmény, sőt akár az adott politikai oldal felőrléséhez is vezethet. Nem is beszélve arról, mennyi kára van a politikai közösség egésze szempontjából. A Fidesznek megvan az elvi lehetősége arra, hogy ne áldozzon fel mindent a túlélés oltárán, és kilépve az elmúlt időszak hatalomtechnikai rutinjából a szó jó értelmében kormányozni kezdjen. A gyakorlatban viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy semmi más nem maradt, mint ez a rutin.

Mint említettem, nem baj, ha a politikai döntéseknek megvannak a maguk következményei. Annak viszont, ha ez a következmény egy újabb elvesztegetett ciklus lesz, senki sem örülhet igazán. Ez legalább olyan riasztó perspektíva, mint a „szélsőjobb” egyre hangsúlyosabb előretörése. Hogy az utóbbi mennyire riasztó perspektíva, azt pedig mindenki döntse el maga.

(Fotó: Origo)

Hasonló dilemmái vannak? Kövesse a Politikafüggőt a Facebookon!

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr457367294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.04.15. 12:23:06

"Célzatos" indexcím:
"Egyszer már lezárták az ügyet, most újra megvizsgálják a már nem létező párt tartozásait."

Nem a sikkasztók szűntek meg, hanem csak a további sikkasztás lehetősége, tehát a felelősöket meg lehet keresni, a tartozást be lehet hajtani.

♔bаtyu♔ 2015.04.15. 12:31:58

Na ez sem volt nagyon konkrét. Pld. hogy nyúljanak hozzá az egészségügyhöz? Nem véletlenül nem képes hozzányúlni érdemben senki, nem csak Orbánék. Ahogy egyébként a szlovákok sem képesek hozzányúlni a saját egészségügyükhöz.

A dolog alapvetően működik, mindenhez pénz kell, ez idáig is így volt. Az oktatás egyébként dettó, mert azon kívül, hogy a szakmunkástanulókat össze hozzák a gyárakkal mégis mit csináljanak? Több ösztöndíj? Úgyis kimegy a faszik fele külföldre. Ami pedig most van az is olyan mint az eü, alapvetően működik a hátrányos helyzetűek számára működtetett ösztöndíjrendszer is.

A választók amúgy is csak akkor érzékenyek ezekre, ha a rendszerben nagy hibák vannak, ráadásul nagyrészük nem valószínű, hogy szeretné azt, ha a magántőke nagyon be lenne vonva.

Sir Galahad 2015.04.15. 13:31:47

A Fidesz gyatrán kezdte a ciklust, de a meccs vége még hátra van. Minden megtörténhet, korai már most ítélkezni. El tudom képzelni pl., hogy a Jobbik lendülete 3 év alatt kifullad, a baloldal meg ugyanígy egy helyben topog, mint kb. 10 éve folyamatosan.

flort 2015.04.15. 13:37:22

@Sir Galahad: "könnyen előfordulhat, hogy az elvesztegetett évből végül egy elvesztegetett ciklus lesz. A hatalom megtartása elsőrendű szempont a politikában, de véletlenül sem kizárólagos szempont." írja a poszt.

Azaz: lehet, hogy hatalmon marad a fidesz, de megint nem csinálja meg azt, amihez a parlamenti erőfölénye lehetőséget adna (csak visszaél vele, de ez most nem tartozik ide).

Sir Galahad 2015.04.15. 13:50:26

@flort: Ez lehetséges, de ha a nép őket választja majd, az nyilván azért lesz, mert nem lát más komoly alternatívát (diktatúrázni a 3. Fidesz-vereséggel zárult időközi után nem ér). Ez pedig nem a Fidesz hibája és felelőssége lesz, hanem az ellenzéké.

flort 2015.04.15. 13:55:55

@Sir Galahad: Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett. Nem csinálják azt, amiről mindenki tudja, hogy meg kellene tenniük, plusz a felhatalmazásuk is megvan hozzá.

Amúgy mintha a törökgáborizmus a kelleténél jobban terjedne...

Sir Galahad 2015.04.15. 14:02:20

@flort: Azt, hogy mit kellene csinálniuk, relatív dolog, mindenki mást tart fontosnak. Ebben nincs konszenzus. Ezért érdemesebb arról beszélni, aminek van köze a valósághoz.

flort 2015.04.15. 14:11:23

@Sir Galahad: "érdemben hozzányúljon olyan nagy, de látványosan rosszul funkcionáló vagy afelé mutató rendszerekhez, mint az egészségügy, a nyugdíjrendszer vagy a felsőoktatás (nem is beszélve arról, hogy a közoktatás terén elkövetett hibákat is korrigálni kell)."

Ezek közül melyikkel nem értesz egyet?

Én úgy látom, mindegyik területen elég nagy a baj, amit örököltek. Volt remény, hogy ők, a 2/3 (blabla), majd nekiesnek, de mi lett belőle a manyup pillanatnyi érdekeket szem előtt tartó kizsarolásán túl?

Semmi. És itt olyan bombákról van szó, melyek lassan már robbannak.

Sir Galahad 2015.04.15. 14:26:49

@flort: "Ezek közül melyikkel nem értesz egyet?" Abban nincs konszenzus, hogy mit és hogyan kellene tenni. A kötelező magánnyugdíjpénztárakat pl. megszüntették. Ez komoly lépés volt, a fogadtatása meg elég vegyes. Az oktatás átalakítását szintén megkezdték, komoly dolgokon változtattak - ezt is nagy viharok kísérték. Soroljam még? Szóval a helyzet az, hogy érdeksérelem nélkül nem lehet semmit átalakítani, és valahol értem, hogy az eddigi átalakítások is komoly ellenkezést váltottak ki, erodálták a Fidesz népszerűségét, ezért már óvatosabbak.

Kivlov 2015.04.15. 14:26:50

@flort:
Ha ezek közül bármelyikhez érdemben hozzányúlnak (értsd: racionalizálnak, szűkítik az állami pazarlást), akkor '18ban repülnek, és aki a helyükre jön, azonnal visszacsinál mindent...

flort 2015.04.15. 14:48:28

@Sir Galahad: igen, erről szólt a poszt.
Elb.szt.k egy évet, amit erre lehetett volna fordítani, hogy 2018-ra már elfelejtődjön a dolog és újabb rezsicsökkentéssel lehessen vakítani. A poszt szerint most megint nem várható ilyesmi, utána meg már megint nem, mert jaj! jönnek a választások.
Eredmény? 4+jelenleg 1, a valószínűségek szerint újabb 4 év, amikor lehetőség lett volna valamit tenni (nincs mentség, ott a 2/3), csak a szaros népszerűségükkel törődtek, és az elmúlt 2x év egyetlen, valamennyire is előremutató döntését vágták haza a manyup-pénzek besöprésével, majd Dunába öntésével.

Kivlov 2015.04.15. 14:54:28

@flort:
Ez rendben is van. A gond nem (elsősorban) a pártokkal van, hanem az emberekkel.
Akik csak az "igyen" és a "nekemezjár" maszlagot szeretik és ennek rövid távú gondolatai mentén szavaznak. Ezért nem lesz ebből az országból soha semmi.

bölcsbögöly (törölt) 2015.04.15. 15:00:54

@Kivlov: Ez így van, csak hát az a kérdés, hogy mi a politikus célja, az ország sorsát - a saját ideológiája, világképe, kompetenciája szerint - jobbra fordítani; vagy a hatalmat mindenáron megtartani. Nincsenek illúzióim, de ezért tartunk itt.

Az a baj, hogy a politikusok (legalábbis az élvonalbeliek) láthatóan nem értik, hogy a demokrácia azt is jelenti, hogy minden politikus végső sorsa a bukás, a kérdés csak az, hogy megvárja-e, vagy visszavonul előtte (netán időelőtt elhalálozik). És azt nem látom, aki nem a hatalom és azzal járó vagyon öncéljáért vág bele, hanem világos és önérdektől nagyjából mentes tervei arra nézve vannak, mit kezd az országgal a 4,5,8 stb. évben, ami megadatik. Ebben a balkáni közegben ez nem csoda.

Divat fikázni az amerikai demokráciát, de egy második ciklusát töltő elnöknek pl. nem kell az újraválasztásával foglalkoznia, és ez jó. Ennek kéne vonatkoznia a miniszterelnökökre is.

flort 2015.04.15. 15:07:31

@Kivlov: Én nem vagyok ilyen jóindulatú (vagy túl jóindulatú vagyok) az emberekkel szemben. Úgy gondolom, egy-két év alatt elfelejtik a legnagyobb sérelmeket is, ha látszik, hogy jó irányba haladnak a dolgok. Ha mégsem, elő lehet venni a nyugdíjemelést, 15. havi miafaszt, ingyen repülőjegyet.

Kitűnő kormányunk eddigi tevékenysége ezzel szemben szerintem csak nagyon korlátoltaknak tűnik előremutatónak, mondjuk amit az oktatás terén véghezvittek.

Kivlov 2015.04.15. 16:15:39

@flort:
lenne mit tenni, ez tény. de az előző szétqráshoz és államcsődhöz képest ezek is "csodatévők."

Sir Galahad 2015.04.15. 17:00:44

@flort: Még egyszer mondom, az a probléma, hogy miközben mindenki tudja, hogy ezekkel a problémákkal valamit kezdeni kell, abban nincs konszenzus, hogy mit és hogyan. Történetesen ha a Fidesz komolyabb változtatást eszközölt volna mondjuk a nyugdíjrendszerben, most valószínűleg arról olvastunk volna posztot, hogy ez mekkora baklövés volt, mennyi ember ellenkezésével találkozott, jobb lett volna, ha hozzá sem nyúlnak. Így meg arról, hogy miért nem nyúltak hozzá...

bölcsbögöly (törölt) 2015.04.15. 18:08:34

@Sir Galahad: igen, de akkor el lehetne mondani a védelmükben, hogy végre ők voltak azok, akik csináltak is valamit. A Bokros csomag is finoman szólva ellentmondásos megítélésű, de az volt az első és utolsó eset a rendszerváltás utá, amikor valaki érdemben hozzá mert nyúlni a rendszerhzez. Az megint más kérdés, hogy az "elmúlt 8 évben" szerencsésen tönkre tették ennek hozzadékát.

Sir Galahad 2015.04.15. 18:59:06

@bölcsbögöly: Én értem az ő logikájukat is, amikor azt mondják: oké, és ezzel az elismeréssel mit csináljunk? Hajtogassunk belőle repülőt és dobáljuk?

flort 2015.04.15. 19:30:09

@Kivlov: államcsőd? Hol?

Elkúrás? 2010-ben, amikor átvették a kormányzást sokkal jobb állapotban volt a gazdaság és az ország is.

flort 2015.04.15. 19:37:05

@Sir Galahad: Érdekes módon erre valahogy nem volt akarat. Útszéli módon kirabolni az országot, jogi végzettségű ember(?)től enyhén szólva is visszás visszamenőleges törvényalkotásra, agyon-módosított, bár nem égetően szükséges alkotmány áterőszakolására ... [itt most ugrunk egy fél órát az időben] ... bezzeg volt.

Egy ideig azt hittem, Orbán be akar kerülni a történelemkönyvekbe. Ha be fog, akkor sem olyan színben, ahogy szeretne. Úgy tűnik, egy pitiáner kis beszari tolvaj, aki pont a távlatos gondolatok teljes hiánya miatt különbözik az államférfiak árnyékától is.

Egyébként a feltételes múlt idő, amit oly szívesen használsz, nem más mint verbális onanizálás. Nem az történt és kész.

Sir Galahad 2015.04.15. 20:02:23

@flort: Rendben van, eddig is értettem a politikai hovatartozásodat, nincs ezzel baj, tiszteletben tartom. De azért azt mondd már meg, tényleg azt gondoltad Orbánról, amit ide írtál? Szerintem te eleve sem gondoltál róla semmi jót.

Orbán egy politikus. A politikus célja a hatalom. Az, hogy melyik politikusból lesz államférfi, azt történelmi távlatból az utókor fogja eldönteni. Nem gondolom, hogy Orbánról így fognak megemlékezni, de biztos vagyok benne, hogy az elődeiről sem.

flort 2015.04.15. 22:47:19

@Sir Galahad: ha értetted a hovatartozásomat, akkor nem nekem szól az utolsó mondatrészed (bár utalnék rá, hogy bizonyos Horn Gyulának elég nagy a respektje e határokon kívül).

És jót valóban nem gondoltam Orbánról, első országlása után nehéz is lett volna, de hogy ennyire elherdálja a lehetőséget, amit kapott, azt nem hittem volna. És amíg a népszerűséget centizgetik, szépen tönkremegy minden, amit úgy hagynak, ahogy volt.

Mondok egy hasonlatot: fáj a hasad, de vársz, hátha elmúlik. Majd amikor nem, hiába mondja feleséged, férjed, anyád, anyósod, vőd, hogy el kéne menni orvoshoz, inkább sörözöl. Mondjuk, már te sem hiszed, hogy ez valaha is jobb lesz, de lustaságból nem mész el, vagy félsz az orvosoktól, mert gyerekkorodban az egyik lenyomta a torkodon a fémkanalat, amikor megnézte a tüszős manduládat, esetleg nem akarsz gyengének mutatkozni .. szóval megvárod, míg belehalsz egy perforált végbélgyulladásba.

Hát, azt hiszem, így áll a nyudgíjrendszer, nekem már biztos nem lesz említhető mértékű állami nyugdíjam, és csak remélem, hogy az egyéb megtakarításaimat nem akarják megvédeni. Gyakorlatilag mindenki látja, hogy szar a helyzet, de senki sem tesz semmit.

Hidd el, a felsőoktatás vesszőfutását félig belülről látom és láttam már néhány külföldi intézményt is, itt is lenne mit tenni.

De már írtam, valószínűleg elbeszélünk egymás mellett.

Jó éjt!

Kivlov 2015.04.16. 08:14:14

@flort:
szerinted.
osztogattak, fűnek-fának annak az SZJA-jából aki tisztességesen bejelentve dolgozik.

Kivlov 2015.04.16. 08:29:59

@flort:
ja és a lényeg: akkor nem volt folymatos gdp növekedés, alacsony infláció és alacsony ktgvetési hiány. Most van. egy jó ideje van. és még lesz is. :D

Kivlov 2015.04.16. 09:31:08

@flort:
aha bizony, ezek a tények. :D

flort 2015.04.16. 10:16:04

@Kivlov: persze, csak ne idegesítsd fel magad!

Kivlov 2015.04.16. 10:17:16

@flort:
ezen nem is lehet. :D

Kivlov 2015.04.16. 10:21:45

@flort:
ezek szerinte te voltál ideges. :D

flort 2015.04.16. 10:36:20

@Kivlov: félreérted. Csak aggódtam érted.

Élvezd ki a tavaszt, napsütés, madárcsicser, ilyesmi.
süti beállítások módosítása