Politikafüggő

A politika izgalmas

2015. február 16. 08:00 - Politikafüggő

Már-már eretnekség kimondani, hogy a politika izgalmas. Hiszen a többség a legjobb esetben is szükséges rossznak tekinti, a kevésbé cizellált vélemények szerint pedig a politika öl, butít és nyomorba dönt. És persze megosztja a családokat. Rendes ember nem is foglalkozik politikával, pontosabban foglalkozik vele, hiszen ez mégiscsak afféle állampolgári kötelesség, de csak messziről, nem megy a közelébe, legfeljebb bottal nyúl hozzá, mert a politika alapvetően mocskos dolog. Talán eredendően az, talán csak az a rémes kormány/ellenzék teszi azzá, ki tudja. Mindenesetre nem csoda, ha az embereket egyre kevésbé érdekli a politika.

fortepan_legkisebb_640x474.jpg

Az utóbbit sokan megkérdőjelezhetetlen tényként kezelik, annak ellenére, hogy az embereket látszólag semmi más nem érdekli, mint a politika. Egy kulturális esemény például akkor vált ki kimutatható érdeklődést, ha van valamilyen politikai vonatkozása, sőt bármilyen rendezvény rögtön érdekessé válik, ha egy politikus megjelenik rajta. Politikával kelünk és fekszünk, ott van a hírműsorokban, az újságokban – még a bulvárlapokban is –, az üzenőfalunkon. És persze mi magunk is politizálunk, ami a valamire való családi összejövetelek elmaradhatatlan rituáléja. (Már ahol a politika nem osztja meg a családokat. Vagy éppen ott különösen, ahol igen?) És amikor már végre abbahagynánk, akkor mindig jön valaki, hogy te, hallottad-e, mit mondott megint az a hogyishívják.

Tehát valójában sokan vannak, akik politikával foglalkoznak, különösen a politikai drukkerek, de ők véletlenül sem azért teszik, mert izgalmasnak találnák a politikát. Nem, ők alapvetően felháborodni szeretnek. Számukra a politika elsősorban botrányos, mert alig hogy végre kezdenének kicsit jobban menni a dolgok, jönnek azok, és megint csinálnak valamit. Ők legszívesebben nem is törődnének a politikával, hiszen normális esetben nem is kellene, de Magyarország nem normális ország, mert csak itt van ilyen rémes kormány/ellenzék. Ezért kénytelenek politikával foglalkozni, ha már így alakult. Ők azok, akik reggelente kávé helyett az ellenoldal hírcsatornájával állítják be a vérnyomásukat, mert az azért mégiscsak hihetetlen, hogy milyen mélyre képes süllyedni ez a Bayerzsolt/Bolgárúr.

Ahhoz tehát, hogy belássuk, hogy a politika izgalmas, érdemes félretenni a drukkerek optikáját, és elemzőbb jelleggel közelíteni hozzá. Ez nem jelenti azt, hogy az embernek politológussá kell válnia, különösen mivel a médiában szereplő politológusok többsége maga is drukker, aki szofisztikáltabb érvekkel tudja alátámasztani az aktuális irányvonalat, illetve ha mégsem, akkor nagy valószínűséggel úgy hívják, hogy Török Gábor (aki olyannyira izgalmasnak találta a politikát, hogy maga is majdnem beszállt, csak közbejött valaki, akit úgy hívnak, hogy Simicska Lajos). És azt sem jelenti, hogy az „új undokak” beszédmódját kell a magunkévá tenni, akik a lehető legpikírtebb módon képesek elküldeni válogatás nélkül minden egyes politikust a  jó édes nénikéjébe. Még akkor sem, ha látszólag valami ilyesmi beszédmód működött itt is az eddigiekben.

Ha mindezt képesek vagyunk kicsit félretenni, akkor beláthatjuk, hogy a politika izgalmas. Mert kevés egyéb olyan tevékenységi forma van, ami itt zajlik közvetlenül az orrunk előtt, és napról napra újabb fordulatot, izgalmat, megoldandó kommunikációs helyzetet, (király)drámát produkál. Hősöket és antihősöket, sötét titkokat és meglepetéseket. És mindezt úgy, hogy közben tétje is van. Persze minél inkább hangsúlyozzuk ezt a tétet, minél inkább arra koncentrálunk, hogy végtére is a mi bőrünkre megy a játék, annál könnyebben be- vagy visszasorolunk a drukkerek táborába. A politika izgalmainak ideális élvezője egy bennszülötteket vizsgáló antropológus vagy egy földönkívüli volna, bár a tét teljes hiánya valószínűleg éppen az ízét venné el az egésznek.

Ráadásul a politika változatos. Ki mondta volna meg mondjuk közvetlenül a 2006-os választások után, hogy négy évvel később kétharmados jobboldali kormány fog alakulni, a két nagy rendszerváltó párt (maradéka) kiesik a parlamentből, helyettük viszont két új párt is be fog kerülni? (Ezek egyike jelenleg második a népszerűségi listán.) És ki mondta volna meg a 2014-es választások másnapján, hogy az újabb kétharmados győzelem ellenére a Fidesz olajozott gépezetéből rövidesen egyre hangosabb "gépházzaj" hallatszik majd, és kormányzás helyett sokkal inkább a saját, immár felszínre került belső konfliktusaival lesz elfoglalva? A jelen blog szerzője biztosan nem, hiába látta az elmúltnégyévben valamivel közelebbről a politikát. Arról azonban meg van győződve, hogy a folytatás hasonlóképpen fordulatosnak ígérkezik, amiről érdemes rendszeresen, elemző jelleggel írni. Nem feltétlenül azért, mert rövid távon a fentiekhez hasonló kataklizmaszerű átrendeződések várhatók (bár mint láthattuk, soha semmi nincs kizárva). Hanem egyszerűen azért, mert a politika izgalmas.

(Fotó és fejléckép: Fortepan)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr767139171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.02.16. 16:20:53

Orbánék 2017-ben kicsit több pénzt nyomnak ki az életterünkbe és elmúlik a gépzaj.

Amúgy a balliberálisok 2006-ban sokak szerint csak csalással nyertek. Most már azért, hogy a balliberálisok nem túlságosan sokat számítanak, mert pár hónap és a Jobbik pár%-al veri is az egészet, talán ki lehet mondani, hogy 2018-ban már nemzeti pártok között megy a meccs.

Azzal együtt Orbánék fognak nyerni, nert a nemzetközi nagyondemokratikusokkiválasztottnépnagyonliberálisok a Jobbikot nem engednék itt kormányozni. (Sajnos, mert megnéznék 4 év jobbikot).

♔bаtyu♔ 2015.02.16. 18:00:39

Ezt a kamut. A magyarok félnek pakstól, nem akarnak orosz függést. Na hogyne, francia, vagy USA függést akarnak, ami ráadásul kétszer annyiba kerül. Valakiknek nagyon nagy üzlet van abban, hogy ne az oroszok újítsák fel paksot, tömik a lét a ballib médiába.
süti beállítások módosítása