Politikafüggő

Keményen drogozó provokátorok: öt kommunikációs gumicsont

2015. március 24. 14:30 - Politikafüggő

Miben hasonlít a harmadik Orbán-kormány a második Gyurcsány-kormányhoz? Az ötletelésben. Az előző ciklusnak – akár tetszett az embernek, akár nem – volt egy viszonylag koherens narratívája, amelyre újabb és újabb történetelemek épültek rá: a gazdasági szabadságharctól el lehetett jutni a rezsicsökkentésig, és voltaképpen nem is volt olyan kacskaringós az út. Lehet, hogy ez is improvizálva született – gyakorlatilag az egész ciklus egy nagy újratervezéssel indult, amikor az Európai Bizottság a pénzügyi válság miatt befeszült, és ragaszkodott a költségvetési hiány 3% alatt tartásához –, de végül csak összeállt. Most viszont éppen szétesik.

Továbbra is tartom, hogy a Fidesz ebben a ciklusban még nem kezdett el kormányozni: sokakat érintő – és akár kifejezetten kellemetlenül érintő – intézkedések születtek ugyan, de az egyre súlyosbodó belharcok és a permanens választási helyzet miatt a pártnak nem sikerült kijelölnie azokat a fő sarokpontokat, amelyekre az elkövetkező, immár alig több mint hároméves időszaknak épülnie kellene. Ehelyett kapkodó, végiggondolatlan próbálkozásokat láthattunk, amelyek a kezdeményezés visszaszerzését lettek volna hivatottak szolgálni. Egy kommunikációs gumicsont esetében azonban nem igazán szerencsés, ha rögtön lerí róla, hogy eleve nem több, mint kommunikációs gumicsont. Nézzünk meg most ötöt ezek közül, kronológiai sorrendben.

1. Kötelező drogteszt. Az ötlet még december elején bukkant fel, hogy előbb közfelhördülés tárgya legyen, majd szépen lassan elhaljon. Aki nem támogatja, az a drogot támogatja? Még a KDNP sem gondolta így. A netadó és a reklámadó mellett ez is azt mutatja, hogy a politikának nem érdemes közvetlenül tengelyt akasztania az újságírókkal.

2. Gazdasági bevándorlók. 2015 legelejének slágertémája, amelyről fideszes kezdeményezésre február vége felé még vitanapot is tartott az Országgyűlés. Nagyjából ez volt az utolsó nagy tűzijáték ebben a témakörben, aztán jött a február 22-i választás, amely a kétharmaddal együtt a bevándorlóáradatot is elmosta. Pedig a kérdésfelvetés egy olyan politikai kommunikációs sémára épült, ami be szokott jönni a Fidesznek. Ahogy a drogteszt, most ez sem jött be.

3. Keményen dolgozó emberek. Úgy tűnt, mintha ez lenne a nagy megfejtés Veszprém után, pedig maga az ötlet már korábban kiszivárgott. Az egy dolog, hogy az egész egy hatalmas nyúlás, ettől akár még működhetne is, hiszen a brit konzervatívoknak is jól állt. Budapest azonban nem London: nálunk mintha előbb lett volna meg a szlogen, mint a mellé rendelt tartalom. Az utóbbit máig keresik, ha egyáltalán keresik még. Ráadásul az egész gellert kapott attól, hogy a keményen dolgozó emberekből megmagyarázhatatlan módon „kisemberek” lettek. Tudod, ki a kisember…? Nem csoda, hogy a kifejezés említési gyakorisága a kezdeti felpörgés után rohamosan csökken.

4. Déli nyitás. Kevésbé került előtérbe, hogy a külügy a keleti nyitás sikerén felbuzdulva márciusban meghirdette a déli nyitást. Ez kicsit kilóg a sorból, mert talán nem puszta gumicsont, de az embernek Torgyán József chilei cseresznyefái mellett óhatatlanul az jut az eszébe róla, hogy túl sok szó esett már az oroszokról, ezért a Putyin-vizit abszolválása után jó lenne végre egy kicsit másról beszélni. Kíváncsi vagyok, mekkora karriert fut be az ötlet, mindenesetre Rogán Antal után Szijjártó Péter is kapott egy jól ismételhető buzzwordöt. Meglátjuk, mire megy vele.

5. Provokátorfigyelő. A Fidelitas kezdeményezése bizonyára a dezorientált Fidesz-tábornak szólt, hogy felidézze, kik miatt nem lehet derűsen ünnepelni a kormány – vagyis a nemzet – sikereit. Ifjúsági szervezetről lévén szó talán adekvát megfogalmazás, hogy ezt most egy kicsit túltolták. A legjóindulatúbb olvasatban az életkori tényező magyarázhatja, miért nem ismerték fel az ötletgazdák, mennyire egy letűnt korszakot idéz ez a retorika és a hozzá társuló fel-, illetve bejelentősdi. A Fidesz ímmel-ámmal beállt ugyan mögé, de meg lennék lepve, ha a következő március 15-én hallanánk még erről. Ha mégis fogunk, akkor is csak az ellenzéktől.

A fenti lista önmagáért beszél. Meglehetősen összetett az a folyamat, amely a korábban megállíthatatlannak tűnő kommunikációs henger (időleges?) kisiklásához vezetett, de a jobboldal részéről önáltatás lenne azt gondolni, hogy ez kizárólag kommunikációs probléma. A hogyan kommunikálunk kérdése ugyanis nem választható el teljesen attól, hogy mit kommunikálunk. Összességében nem árt, ha az utóbbira is megvan a válasz. Aztán majd lehet gondolkodni, hogy ezt hol kommunikáljuk.

(Fotó: Origo)

Szeret gumicsontokon rágódni? Kövesse a Politikafüggőt a Facebookon!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr17299115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2015.03.25. 07:34:23

Idézném egy korábbi beírásomat:

MACISAJT 2015.01.07 14:39:23
Ha Orbánnak van elég esze-márpedig tagadhatatlanul van- akkor köztársasági elnökként 2017-ben kvázi visszavonul majd a frontvonalból és amolyan "árpibácsis haza bölcseként" kihúzza a nyugdíjas évekig.

Nem is ezt látom a legfőbb gondnak.
Hanem hogy kezdenek túlzottan elpofátlanodni a körülötte lévők.
Pl. Lázárnak már akkora túlhatalma van hogy miniszterelnök a miniszterelnökségben, olyan lett mint Koltai Róbert "Illetékes elvtársa" a 80'-as évek kabaréjában, Habony olyan lett mint Fouché, Rogán sőt Szíjártó is jönnek a surranópályán, a gazdasági hátországról már nem is beszélve mert azok úgy viselkednek mintha eddig évtizedekig raboskodtak volna If várában és emiatt kiszabadulva most sürgős bepótolnivalójuk volna.(őket nevezem " Éheséknek")

Orbán önmaga mint olyan nem fog megbukni.
Hanem az egész rendszere amit felépített...no ebben már nem vagyok olyan biztos.
És éppen az előbb felsoroltak féktelen mohósága és vérlázító arroganciája miatt.
Mert " éhesék" habzsolás közben úgy viselkednek mintha a népnek magától értetődően KÖTELESSÉGE volna rájuk szavazni. És momentán ez így is van-lásd az ellenfeleket illetve az ellenségeket-, de meddig?

Ugyebár volt a választási program:"folytatjuk".
OK.
Erre most mit látunk? A devizahitelesek megmentése mindenekfelett, ez uralja már évek óta az egész politikát.
Elismerem hogy fontos kérdés, de túl nagy ára van a mentőakciónak, időben és pénzben.

És más? Mit "folytatunk"?
Azt mondták az oktatásban a KLIK a megoldás. Most meg azt hogy mégsem. Akkor most mi lesz?
És így tovább. Szóval, mi lesz a "folytatás"?
Mert a népeknek nemcsak "forradalom" kell, hanem egy idő után a békés konszolidációra is vágynak, mondván hogy ennyi küzdelem után pihenjünk is kicsit és élvezzük a jól megérdemelt munka gyümölcsét.
Na ezt viszont nem látom.
Csupán azt látom hogy " Vakok között király a félszemű" , ahol a Fidesz/Orbán a félszemű a többi vak politikai alternatívához képest.

Csakhogy. Nem kellene okvetlenül félszeműnek lenni.
Lehetne egy egészen normális, kétszemű kormányzást is csinálni.És ne csak arra bazírozni(amúgy jogosan), hogy az ellenfelek(na jó, az ellenségek) mennyire elkúrták és mennyire nincs rajtuk kívül más alternatíva( mert azért operettnácivá már csak nem válik az ország többsége).

Ehelyett mit látunk? Mértéktelenek habzsolását, pofátlan arroganciát és most már oda jutottak hogy egymásnak is feszülnek a nagy kiszorítósdiban...

A vicc hogy vannak a Fideszben bőven tisztességes politikusok, polgármesterek akik valóban helyben dolgoznak és a ló sem szaladt el velük az eszetlen harácsolási késztetésben.
Ők nem szólnak? Nem figyelmeztetnek hogy kérem, ez így hosszú távon biztosan nem lesz jó?
Vagy nem veszik őket figyelembe?

Vannak látszólag pimf esetek. Mint például az észt követség bezárása. Mi a fenének volt erre szükség? Spórolás? Ugyan kérem. Kevés külföldi barátainkkal szemben így eljárni évtizedes nyomokat hagy.
Miközben évekig tervezik és végre is hajtják a Miniszterelnökség Várba való költözést? Minek? Mi a fene teszi ezt szükségessé?
Vagy a Szabadság -téri szobor.Ki a francnak kellett az? Haszon semmi, ellenben balhé bőven , ugyanúgy mint a médiatörvény esetében.

Úgy vélem, a Fideszből hiányzik vagy kiveszett a józan mértékletesség, nincs olyan aki figyelmeztetne vagy akit komolyan vennének. A ló elszaladt, csak győzzék még időben befogni. Mert különben előállhat a helyzet hogy sokan egyszerre ébrednek rá hogy nem ilyen lovat akartak(vagy ha ilyet, legalább nem ezt a testrészét).

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.03.25. 08:54:15

Szerintem a 2010-2014 között sem beszélhetünk ésszerű kormányzásról....esetleges és semmiféleképpen sem koherens intézkedések születtek és eredményként 2-3 megszorítócsomag év közben. Nem volt semmilyen terv, időnként brainstorming jellege volt az egésznek. Az egy más kérdés, hogy sikeresen kommunikálták a semmit kb. 2014 közepéig.

"Mert különben előállhat a helyzet hogy sokan egyszerre ébrednek rá hogy nem ilyen lovat akartak(vagy ha ilyet, legalább nem ezt a testrészét)".
Egy része már felébredt, és még egy rakás ember fel fog.

Mercel 2015.03.25. 09:39:40

Nem látom, annak eredményét 2010-2014 között lett volna értelmes szándék az ország jobbítására.
Sikeresen szétvertek egy csomó még működő intézményt, és leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy a hatalmukat megszilárdítsák. Ez végül sikerült is.
Egyébként heves csuklások közepette, de hajlandó lettem volna rájuk szavazni minden kurvaságuk dacára is az utolsó választáson ha azt látom, hogy legalább megpróbálják rendbetenni a dolgokat.
De nem, még a szándék sem látszott.

Utálom az mszp-t mint a szart de őszintén vigyorognék egy hatalmasat, ha a 2018-as választásokon "rosszabbul élünk mint.." típusú óriásplakátokkal jönnének:D

A gumicsontokkal kapcsolatban meg ne legyenek illúziói a szerzőnek, a magyar társadalmat úgy 500 éve bármikor bárki megvezetheti egy egy jól megtervezett, és megfelelő ívben bedobott gumicsonttal.
Őszintén szólva az mszp, és főleg a jobbik sem csinál mást mint gumicsontokat dobál.
A jobbik ráadásul kifogyhatatlan a gyűlölködésben, jönnek is fel mint a mérgezett talajvíz.

NekemNemEzKell 2015.03.25. 10:29:08

@Fuxos (ex bömis): Sőt, semikor sem beszélhetünk ésszerű kormányzásról! Sem 1998-2002-között sem semikor! Ha nem a liberálnáci álbaloldal van hatalmon, akik ésszerű döntések tömkelegét hozzák, rajtuk kívül senki más nem kormányoz ésszerűen! Nahát!
Miért? Mert mi azt mondtuk!

Bobby Newmark 2015.03.25. 13:25:48

@NekemNemEzKell: Lehet érvelni is, hogy mi volt az ésszerű, nem fontos ám segget csinálni a szádból...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.25. 13:33:12

@MACISAJT: Ezt már akkor sem hittem el elsőre, hogy te írtad, de már akkor is egyetértettem vele.
süti beállítások módosítása