Politikafüggő

Jön, jön, jön: a Jobbik

2015. március 18. 11:00 - Politikafüggő

Köztudott, hogy egy közvélemény-kutatás nem közvélemény-kutatás, a tendenciák viszont makacs dolgok. A Jobbik erősödése pedig tendenciaszerűen érvényesül a Fidesz-tábor korábbi zsugorodása, majd jelenlegi stagnálása mellett. Az Ipsos által a minap nyilvánosságra hozott adatok – a teljes népesség körében Fidesz 21% és Jobbik 18%; a biztos pártválasztók körében Fidesz 37% és Jobbik 28% – mindenképpen beszédesek. De pontosan mit is mondanak?

A 2014-es választások lezárultával kezdődő időszak kétségkívül nem a Fidesznek kedvezett. A ki nem kényszerített hibák sorozata – Kövér László kifejezésével élve – „orinetációs zavart” okozott a sokáig igen egységes jobboldali táborban; bár a népszerűtlen intézkedéseket mindig a ciklus első felében kell meghozni, kívülről nézve nehezen érthető, mi szükség volt az olyan, elsőre is kontraproduktívnak tűnő lépésekre, mint a médiaadó (hozadéka: ellenzéki RTL Klub, Orbán-Simicska háború) vagy a vasárnapi zárva tartás bevezetése. Azért ezt a kettőt emelem ki, mert jól rávilágítanak az említett orientációs zavar hátterében valószínűsíthető fő tényezőkre: a választók jó része könnyen úgy érezheti, hogy (1) a kormányzat a saját érdekharcaival van elfoglalva, miközben (2) az ő érdekeikkel ellentétes dolgokat erőltet rájuk (és ki tudja, hogy ez tulajdonképpen kinek az érdekét szolgálja).

Összetett kérdés, hogy ha ennek a választói percepciónak van politikai hozadéka az ellenzékre nézve, az miért nem a baloldalon csapódik le. Mindenesetre tény, hogy ez így van, és a baloldal február 22-es csapdája, hogy egyelőre csupán saját arcának feladásával, független jelöltek mögé bújva tűnik egyáltalán esélyesnek a sikerre. Azzal, hogy a baloldal továbbra sem vonzó, a Fidesz pedig veszít a vonzerejéből, értelemszerűen a Jobbik előtt nyílik tér. Ráadásul vannak olyan ügyek, amelyek minden bizonnyal kifejezetten a radikális pártnak kedveznek. Az amerikai kitiltási botrány például biztosan nem tett jót a Fidesz megítélésének, de egyúttal az Egyesült Államokkal szembeni szkepszist is erősíthette, ennek a képletnek pedig a hazai véleményklímát ismerve viszonylag egyszerű a megoldása. Az olyan szituációk pedig, mint az új brókerbotrány, amelyben a jelenlegi és a korábbi kormánypártok versengve bizonygatják egymás érintettségét, szintén a Jobbik malmára hajthatják a vizet (még ha a Politikafüggő olvasói megosztottak is ebben a kérdésben).

Korábban sokan gondolták úgy – e sorok szerzőjét is beleértve –, hogy a Jobbik régóta érzékelhető erősödése ellenére a pártból csak komoly gazdasági válsághelyzet esetén válhat kormányalakításra esélyes tényező. Azt, hogy a Fidesz milyen helyzetbe lavírozta magát, jól mutatja, hogy ez már efféle krízis nélkül sem elképzelhetetlen. Míg a korábbi – főként időközi – választások különös politikai tanulsága az volt, hogy bizonyos régiókban baloldali szimpatizánsok is átszavaznak időnként a Jobbikra, addig most a választások után erodálódásnak indult Fidesz-táborból érzékelhető számottevő átvándorlás. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy egyelőre egy ciklus szűk első negyedének közvélemény-kutatási adatairól beszélünk, és nem konkrét választási helyzetről, amely országos jelentőséggel bírna (ez az áprilisi tapolcai voksolásról is legfeljebb csak áttételesen mondható el).

Az utóbbit nem valamiféle kötelező elemzői óvatosság miatt érdemes hangsúlyozni. Ha ugyanis ez a tendencia hosszabb távon is érvényesül, akkor szerintem a fő kérdés egyértelműen az lesz, mennyire képes a Jobbik önmaga ellen mozgósítani. Másképpen fogalmazva: ha a választók éles helyzetben úgy érzékelik, hogy a Jobbik esetleges kormányalakítása benne van a pakliban, az milyen mértékben fogja visszatolni a klasszikus jobb- és baloldalhoz a leszakadókat, illetve milyen mértékben fogja aktivizálni a bizonytalanokat. A most pártot választani nem tudók táborában bizonyára gyakran hangzanak el olyan fogadkozások, hogy „soha, semmilyen körülmények között”, de ki tudja, egy Jobbik alkotta kormány feltételezett veszélye nem olyan körülmény-e, amely mégis kivételt képez ez alól.

Ha ez a felvetés reális, abból legalább három további kérdés nyílik. (1) Vajon folytatódik-e az a kormányzás, amely a Jobbik számára hoz erősödést? Ez persze kiegészül azzal a kérdéssel, hogy ha meg is van a változtatás igénye, hogyan viszonyul a kormánypárt a Fidesz és a Jobbik közti szürke zónához: megpróbál-e onnan szavazókat visszanyerni, egyes kérdésekben „rálicitálva” a Jobbikra? (2) Ha úgy alakul, hogy idővel a Jobbik valóban elkezd visszatolni bizonytalanokat, akkor pontosan melyik oldalhoz tolja? Ezzel a Fideszt erősíti majd, vagy inkább a baloldalt, a „centrális erőtér” helyett háromosztatú teret hozva létre? (3) Végig tudja-e vinni Vona Gábor azt a nagy mutatványt, hogy úgy tartja meg pártja radikális keménymagját, hogy egyúttal a felszín alatt tartja őket? Hiszen minden szélsőséges megnyilvánulás – amit a sajtó nagy része érthető módon fel is erősít – növeli az esélyét a fenti forgatókönyvnek: annak, hogy a Jobbik önmaga ellen mozgósítson.

Bár egy esetleges tapolcai győzelem – amely az első egyéni választókerület elhódítása lenne a párt részéről – kétségkívül további lendületet adna a Jobbiknak, ezek a kérdések nem áprilisban fognak eldőlni. Az ellenzéki ábrándozások dacára ugyanis minden valószínűség szerint még három év áll előttünk az országgyűlési választásokig (ahol a Gyurcsány–Bajnai-kormány is kihúzott négy évet, ott ki fogadna egy közel kétharmados Fidesz idő előtti bukására?). Egyre fontosabbnak tűnik azonban az a kérdés, hogy a ciklus végére a Jobbik a nagybetűs rossz lesz-e a bizonytalanok, kiábrándultak és orientációs zavarokkal küszködők szemében, vagy éppen a kisebbik rossz.

(Fotó: Magyar Hírlap)

Kövesse a Politikafüggőt a Facebookon is!

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr477280261

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.18. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2015.03.18. 22:03:05

A Fideszbol konnyu a Jobbiknak szavazókat elszivni , ezek az elmeroggyantak nem látnak át a cukiságkampányon,...mintahogy nem láttak át a csuti ártányon sem...

Furusina 2015.03.18. 22:31:01

Álláspontom szerint a Jobbik irányába történő 'lemorzsolódás' nem kizárólag a frusztrált társadalom radikalizálódásából adódik. Éppen ezért kontraproduktív Orbán részéről jobbra tolódva megtartani a szavazókat. A Jobbik csábereje a kipróbálatlanságban rejlik. De az LMP sincs kipróbálva kormányon, ráadásul kultúráltak, kifinomultak, intelligensek, magas szinvonalon kommunikálnak, mégsem profitálnak. A Jobbik az erősen individualizált társadalmunk napi problémáival foglalkozik, míg az LMP magasabb rendű, általánosabb kihívásokkal, mint a zöld stratégia. Mindkét párt tisztességesnek látszik, de más okból. Az LMP idealista, értelmiségi tisztesség, a Jobbik tisztessége olyan, miint a Fideszé: azért tisztességes, mert értünk aggódik, a magyarok érdekeit védi, szolgálja, tehát, csak tisztességes lehet. A tisztesség mellett a másik összetevő a hatékonyság ( látszata). Na itt, az idealista LMP teljes vereséget szenved a határozott, rövid utas megoldásokat kínáló Jobbikkal szemben. Tehát az általlam állított két fő propaganda szempont a tisztességesség ( látszata), és a hatékonyság ( látszata ), ami a Jobbikot helyezi a figyelem középpontjába, természetesen a szélsőséges mag mellett.

Krisz11 2015.03.18. 22:35:22

Az a baj, hogy mire odaér a Jobbik, addigra Fidesz 2.0 lesz belőle. Amit az emberek többsége szeretne, azt meg nem lehet.
Ezért gáz belemenni a Jobbiknak a megfelelési kényszeres játszmákba, és mindenkinek tenni a szépet. Inkább tartotta volna meg a radikális szavazókat becsülettel.

Krisz11 2015.03.18. 22:41:15

Amúgy meg tavaly 3,6% volt a gdp növekedés, idén is már 3,2%-ra számítanak, jövőre legalább 2,8%-ra, ilyen számokkal, és a bekövetkező jólét növekedéssel a Fidesz simán visszaszerzi a szükséges szavazatokat 2017-ig legkésőbb, és ennyi.
Az utolsó 2 évben osztogatni is lesz miből, a kispolgár bekussol, a Jobbik meg visszaesik.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.03.18. 22:43:11

A ruszki bérenc jobbik nem más, mint a fidesz még suttyóbb csürhéje.

Mivel az értelmesebb réteg tömegével menekül el a bunkó rezsimből, ezért arányaiban egyre több eredeti jobbikos szavazó marad, azaz a tanulatlan, munkakerülő réteg.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.03.18. 22:46:49

@Krisz11:

Abból a 2014-es stadionokból lett GDP növekedésből a kisembernek 2014-ben sem lett munkája, 2015-ben sem lesz, viszont tolhatja be az államnak az extraadót a fenntartásukra.
2015-ben meg még a megmerészebb GDP jóslat se kúszik 2,2% felé, ennek a fele is majd stadionokból jön össze, ezzel együtt ennél még a német GDP-t is többre jósolják.

Punxsutawney Mormota 2015.03.18. 22:49:30

@Furusina: Az átlag választópolgár - s itt nem kizárólag a magyarokra gondolok - nem nyitott az LMP néha már filozófiai jellegű megnyilvánulásáira. Az átlagnak rövid, pattogós stílusban elengedett, könnyen memorizálható mondatok kellenek illetve az ellenségkép, amely mindig jól jön. Ha egy párt képes demonizálni egy népcsoportot, vagy bármilyen egyéb, jól körülírható és nagyon utálható társaságot, az számíthat bizonyos rétegek támogatására, akik saját nyomorukat a másik sikerében vélik megtalálni.

Gest anyó férje 2015.03.18. 23:25:16

Közeleg az idő, amikor a Nemzeti Egyttműködés lagymatag rendszere átadja a helyét a nemzeti számonkérés rendszerének

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.18. 23:26:07

@Krisz11: Igen, ezek remek számok. Már érzem is, hogy kezdek odapártolni a fideszhez, ahogy így elolvastam őket. Ilyen bizsergető érzés, nehéz pontosan leírni. Erre gondolsz?

:-)

konzervmalac 2015.03.18. 23:53:02

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: Hmmmm... Ugyan nem széleskörű mintavétel eredménye, nem hívtam fel 1000 embert telefonon, de nekem úgy tűnik, épp a dolgozó réteget zavarják olyan problémák, amikre a jobbik kínál megoldást. És itt pont az alacsony jövedelmű, jórészt vidéki szavazókra gondolok. Ha te laknál egy cigány család mellett, akik -mialatt te dolgozol, minimálbérért- kirámolják a házad, a kertedből kivágják a fákat tüzelőnek, belekötnek mindenkibe, aki az utcán sétál, stb., vagy csak egyszerűen beköltöznek a szomszédba, miáltal az ingatlanod kb. 30%-ot veszít az értékéből, talán másképp látnád a jobbik bázikus erejét. Az, hogy mi a cukirózsaszín szavazatvásárló felszín, más kérdés. De egy jótanács: ez az általad is alkalmazott kommunikációs stílus az, amivel a -vélhetően általad is támogatott- baloldal ismét bukni fog. Talán azért, mert ebből a fröcsögő, ám sok esetben megalapozatlan gyűlöletből lett elege annyi embernek. Lehet, pont a Simicska-ügy, és a "baloldal" stílusához hasonló prosztó, ám hatékony megnyilvánulások hajtják a szavazókat az egyelőre egységesnek és egyre békésebbnek látszó jobbikhoz. Aki meg nem lát a dolgok mélyére, fel sem fogja a pártban rejlő veszélyeket.
Amúgy meg lehet, hogy a fideszesek birkák, és fel kéne kötni mindenkit, aki rájuk szavazott, de ha ez a baloldali szavazók értékrendje és stílusa, hát köszönöm, nem kérek belőle. Talán nektek is át kéne állni a cukirózsaszín stílusra, ahol Fletó táncol, kismacskákat ment az árvízből, és pl. Kovács László sem csak azt mondja harminckettedszerre, hogy "istenbizonymegújulunk". Meg tán nem a lelökött koncon kéne marakodni, mert a baloldal láthatóan máshoz nem ért, továbbra sem. Akkor talán lenne egy olyan formáció, ami hitelesen tudná képviselni az országot. Na nem a szavazókat, mert 10 emberből tíznek más az érdeke. Ami összefogja őket, az az ellenségkép. És ebből a jobbik szééép választékot kínál. Itt az eredménye.
Ja, és mielőtt személyeskedél, nem vagyok fideszes. Csak gondolkodom.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.03.19. 00:07:38

@konzervmalac:

egy jó tanács: ne balozzál le te senkit se a fideszből meg se jobbikból, ugyanis ebben a két pártban kétharmadban vannak a 2010-ig exballibsi szavazók. Persze szar érzés, hogy fideszkomcsiként meg moszkovita jobbikosként állandóan kommunistázni kell, de látom, csak beléd nevelték a vezéreid.

A jobbik meg csak a primitív öszötnökre kínál retorikát. Nem megoldást, mert attól Ázsiáig repülnének, úgy kivágná őket az EU. Hanem csak retorikai maszturbációt kínál ez a csürhe.

konzervmalac 2015.03.19. 00:22:39

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: csak ismételni tudom, nem vagyok egyik, általad említett pártnak sem híve. A statisztikáid forrására kíváncsi lennék... Továbbá: belém nem nevelt semmilyen vezér semmiféle ideológiát, de erre mondják, részedről, hogy freudi elszólás. És, bár a jobbik a primitív ösztönökre hajt, ahogy írtad volt, sajnos, ezek mozgatják az embereket. Maslow piramis, ha ez mond valamit. És köszönöm, hogy megerősítetted, a verbális gyűlölet-retorika miért is annyira ellenszenves számomra.

klacus 2015.03.19. 05:44:36

@konzervmalac: Érdekes okfejtés. A Jobbik komplex problémákra -lásd legutóbbi népszavazási ív- nagyon egyszerű válaszokat ad. A zemeberek jelentős többsége nem foglalkozik ezzel, újságot -sem- olvas, nagyjából tele van a töke már mindenkivel. Ezen nem változtat az osztogatás sem, szerintem azonban 2018-ban is ellenzékben lesz a Jobbik, mert nem érdeke a kormányzás. A második hely sokkal kifizetődőbb, kockázat és bukásmentes pálya, szép kenyérkereset, könnyed életmód. A pálya széléről könnyebb népszerűnek lenni, mint kormányzati pozícióban. A következő választásig a körülöttünk lévő világ is sokat változhat, jöhet még válság, háború és egy csomó negatív dolog, aminek fényében a Jobbik már nem is akkora katasztrófa a külföld szemében. Főleg ha addig máshol hamarabb jut hatalomra egy hasonló formáció. A görög és a spanyol helyzet ilyen szempontból is érdekes.

mojszipupi 2015.03.19. 08:09:58

A jobbik mögé soha az életben nem fog beállni a tőke. Se a magyar, az orosz meg főleg nem. Európa közepén orosz bábállami víziókkal pártot építeni és finanszírozni csak egy bizonyos szintig lehet. Kormányzó párttá soha nem válhat. Senki ne gondolja h az usa és az eu majd hagyni fogja h egy nato tagállam országot egy antiszemita párt irányítson. Felejtsük el a cukiságot, főleg azt h Vona majd bejön középre. Ennyi ócska, tróger vállalhatatlan arc akivel eddig összeállt már bőven elég arra h soha ne mossa le magáról a rá égett mocskot és főleg az orosz kapcsolatokat.
De nézzük a választóit. Nagyrészt fiatalok. Nagyon fiatalok. Olyan lázadó tinédzserek akiknek fogalmuk sincs mi az orosz függés. Fogalmuk sincs mit beszél a jobbik, mikor azt mondja h Európa mit parancsolgat nekünk, rohadt nyugati tőke, rohadt multi stb. Ebben a jólétben ezek a kölykök fel se fogják miről hablatyol az elmeroggyant jobbik. Kizárólag a lázadást látják, ami jó buli. Erre a rétegre finoman szólva se lehet kormányzást építeni. Szép számmal vannak még vidéki, jellemzően munkanélküli emberek, az ún. "kiábrándultak" , velük egy közösségben élve pedig a mélymagyar, katonai ruhában járőröző (jellemzően szintén munka nélküli) réteg. Rájuk szintén nem lehet kormányt építeni. Sziriza mintára fognak bukni mert nulla tartalom van mögöttük. Bárcsak jönnének és dőljön be minden, legyen "kipróbálva" a jobbik.

Exploiter 2015.03.19. 09:24:51

Szerintem kicsit leegyszerűsítitek a dolgokat.
Sok átlag ember is jobbik szavazó, aki leszarja az ideológiát turulustól szittyástól, de a cigányok tényleg napi problémát jelentenek nekik.
Ezzel pl más csapat még szavak szintjén se foglalkozik, pedig kéne.

Furusina 2015.03.19. 11:12:06

@Punxsutawney Mormota: Egyetértek evvel a probléma megközelítési aspektussal is.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.03.20. 17:59:17

Rendkívül érdekes poszt, ahogy a téma is az. Az öt évvel ezelőtti kampányban írtam, hogy a Jobbik félelmetesen profi stratégiát követ. Ezt az állításomat továbbra is tartom. Ne feledjük el, ők tudtak - alulról építkezve - egyedül országos néppárttá válni azon erők közül, akik nem a Kerekasztal felől érkeztek. Röviden és leegyszerűsítve: Építettek egy erős egyetemi bázist, a dezintegrálódó (2006 ősze után!) széljobb táborban dominánsak lettek az erőmutatással, tematizáltak egy olyan problémát, ami a pc miatt nem volt kibeszélve ("cigánykérdés"), de széles rétegeket érdekel, a széljobb magon túl is (a primitív zsidózással ezt sosem lehetett volna elérni), kihasználták az országos tét nélküli EP választást, sikerrel bevették az MSZP korábbi masszív bázisait, most pedig már - mint tiszta erő - a Fideszből leszakadtak számára is a leginkább szembeötlő választás.

Régebben a HVG-ben havonta közöltek olyan adatokat, amelyben a "biztos szavazók nem kívánt pártjait" mérték. Anno még a MIÉP meg a Torgyán-féle FKgP volt itt vezető erő. Mostanában ilyenek nincsenek, de talán ősszel láttam egyet, ahol még mindig az MSZP vezetett e téren, de a Fidesz kezdte beérni. Szóval a Jobbik egyelőre nem potenciális veszélyforrás a választók többségének a szemében.
Annyit hozzátennék, hogy a "centrális erőtér" is háromosztatú rendszer, csak épp az első helyért nincs benne verseny. A Jobbik potenciális választási sikere előtt pedig van egy akadály, a budapesti, illetve nem válsággóc nagyvárosi körzetek, ahol a baloldal most is masszívan második (mire mennek az ezüstéremmel, az más kérdés...).
A Jobbik további erősödése inkább a patthelyzethez vezethet, ahol senkinek sincs meg az abszolút többsége. Itt az a kérdés, ki fog össze kivel, a harmadik ellen, és ez meg is határozná a továbbiakat...

Tudom, hogy nem lehet egy az egyben összehasonlítani a szituációkat, de Görögország jár az eszemben, ahol 35 év után végül összefogott a két rendszerpárt, ami rögtön a Szirizát emelte ki végül győztessé. És megszavaztak egy nyilvánvalóan irreális ígéretekkel kampányoló erőt. Miért is? Nyilván az ígéretek miatt is, de bizony így tudták büntetni azt a két erőt (PASZOK, ND), akik "összehozták" mindezt az elmúlt évtizedekben. És akkor maradt választásként a Sziriza, vagy a neonácik. (Hozzájuk képest a Jobbik mérsékelt erő bőven.)
Én a magyar viszonyok között is azon gondolkodnék, előállhat-e egy olyan szitu, amikor kifejezetten a Rendszerváltozás Rendszerének pártjait akarják büntetni. Azaz, a Fideszt és az MSZP-t. Ma nem gondolom, hogy a Jobbik nagyobb taszító erő lenne, mint az elmúlt huszonöt év pártjai. Persze, nyilván még változhat....

@Furusina: Az LMP sem elsősorban a zöld politika miatt sikeres a maga módján, hanem mert kb. ők voltak a választási lehetőség azok számára, akik a régi balra sose szavaznának, a Fidesz elmúlt időszakát köszönik szépen, a Jobbik meg... khm, mégis csak szélsőség számukra. Ez az LMP-nek pont elég volt a küszöbhöz. Utóbbit saját, nyilván nem reprezentatív megfigyeléseim alapján vontam le...
Hozzá teszem, kicsit ügyesebb szervezeti politizálással, nekik is lenne keresnivalójuk a palettán.

Politikafüggő 2015.03.20. 20:31:35

@tothh: A patthelyzetről: a mostani választási rendszer mellett erősen kiegyenlített eredmény kellene ahhoz, hogy patthelyzet legyen, annyira túlkompenzált a győztes. Arra tippelnék, hogy ezzel egyelőre inkább a baloldal vagy a Jobbik győzelme esetén lehetne számolni. Ha a Fidesz győz 2018-ban (?), akkor szerintem elegendő többséggel fog, mert az egy trendforduló eredménye lesz. De persze hol van az még...

Persze az is fontos, hogy EVK-kat is kell nyerni. Ebben a Jobbikot még nem láttuk teljesíteni, és Veszprém ide, Veszprém oda, azért vannak tradicionálisan fideszes körzetek, amiknek az elvesztéséhez tényleg hatalmas kiábrándulás kell.

Politikafüggő 2015.03.20. 20:36:00

@Furusina: Az LMP és a Jobbik valóban ugyanazt a "terméket" kínálja, mármint abból az egy szempontból, hogy mindketten kormányon még ki nem próbált pártként tudják begyűjteni a kiábrándultak szavazatait. Az más kérdés, hogy milyen körből: bizonyos (elég széles) szavazói szegmensekben az LMP jelenleg egyszerűen láthatatlan.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.03.21. 12:41:55

@Politikafüggő: Ezzel majdnem teljesen egyetértek. Mivel aszimmetrikus a helyzet, ezért a Fidesznek még mindig megvannak biztos nyerő körzetei. Északnyugat négy megyéje, vagy pl. Bács-Kiskun, de Tolnát is ide mondanám, szerintem most is fideszes körzeteknek tartható. Én még ezt a Veszprémet se mondanám, hogy "elveszett", ez nem egy olyan téttel rendelkező választás volt, mint egy országos, általános megmérettetés. Akkor lehet fordulatról beszélni, ha ez tartós, és a szavazók tömegei lehorgonyoznak valahol. De pont a földrajzi eloszlás miatt jön ki patthelyzet, és nem mondjuk a baloldal, vagy a Jobbik sima győzelme.
Egyébként, én ezt a 2018-at nem venném biztosra. Ha tartós a Fidesz népszerűségvesztése, simán "elé vághatnak" egy korábbi választással. Az abszolút többséget még tudnák hozni egy éles helyzetben, és az ugye plusz négy év...
De mindez csak fikció, persze...

Politikafüggő 2015.03.21. 16:04:51

@tothh: Mivel én nem vagyok "felkent" elemző, szeretem a politikai fikciót :) Viszont bármely kormánynak nagyon rizikós kockára tenni X biztos évet némi kármentésért. Amikor nincs nagy baj, azért, amikor meg már nagy baj van, akkor azért... Nehéz belőni a "racionális kiszállás" pillanatát.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.03.21. 18:09:47

@Politikafüggő: Én azt gondolom, hogy nálunk nagyon nincsenek ismeretek az idő előtti választásról, szerintem kicsit tágabb horizontot kéne nézni, a lehetőségek tekintetében. Hozzá tenném, hogy az MSZP is jobban járt volna, ha kiírják akár 2008-ban is az előrehozott választást. És minden aktuális kormányzatnak ezt figyelemben kellene tartani. Főként úgy, hogy Magyarországon az Országgyűlésnek is megvan a lehetősége az önfeloszlatásra. Szerintem amúgy jó hatással lehetne az egész politikai rendszer működésére, ha nem vennénk strikten a ciklusokat. Az elszámoltathatóság szempontjából mindenképpen.

Politikafüggő 2015.03.22. 00:25:29

@tothh: Az MSZP jobban járt volna, ebben nincs köztünk vita. De éppen ez jelzi, hogy míg kívülről és visszamenőleg ezt könnyű megmondani, addig belülről nagyon másként fest(het) az egész. Vegyük a Fideszt: a hírek szerint épp Tapolcai bukásra készülnek. Érdemes lenne most, a negatív spirálban önfeloszlatni? Nem hiszem. Majd ha jön egy pozitív hullám. De akkor meg minek? Én továbbra is úgy látom, nehéz belőni az optimális pillanatot, mikor adja fel az ember (a politikus) a biztosat valami bizonytalanért. Ráadásul ez nem egy puszta stratégiai döntés, hanem egzisztenciák, politikai karrierek sokasága múlik rajta. Én ezért nem fogadnék 2018 előtti időpontra, de a politika attól szép, hogy már holnap rám cáfolhat az élet.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.03.22. 13:02:03

@Politikafüggő: Lehet, hogy én igazából "haza beszélek", ugyanis folytattam/folytatok kutatásokat idő előtti választások, ill. kormánybukások témakörében, és izgalmasnak tartanám akár egy hazai pályán való kipróbálását ezen eszköznek:) Egyébként érdekes dolog, mert egy nagyon jó barátom dolgozott a Fidesz környezetében, és neki vetettem föl '13 nyarán - amikor a baloldal épp egymást nyírta, kezdett már "beérni" a rezsicsökkentés, ill. épp túl voltunk a sikeresen menedzselt árvízen - hogy őszre elő lehetne hozni a választást... A válasza megdöbbentett, azt mondta tulképp, hogy nagyon nehéz lenne felpörgetni a gépezetet, ahhoz, hogy egy választást le lehessen vezényelni. Ami mondjuk mutatja a pártrendszer állapotát is, mekkora a tehetetlenségi erő.

A bejegyzés fő témájára visszakanyarodva, most nagyon úgy tűnik, hogy három hét múlva a Jobbik egyéni körzetet nyerhet. Ami lélektani határ lehet a párt és potenciális szavazói számára. Családi kötődéseim révén ráadásul viszonylag ismerem is a körzetet. Csak egy rövid adat: Nagyszüleim korábban kőbalos bányász-településén a legutóbbi választásokkor már a Jobbik volt a legerősebb párt. Tapolca kapcsán meg sikerült a korábbi városvezetésnek egy masszív fideszes várost elbaltázni...

Politikafüggő 2015.03.22. 23:09:19

@tothh: Izgalmas téma, és valóban még izgalmasabb lenne testközelben :) De attól félek, a túlkompenzáló rendszer csak még inkább óvatosságra inti a Fideszt. Ha Tapolca elesik (amire, mint írod, egyre nagyobb az esély), akkor az épp nem az előrehozott választásnak kedvez majd. Nagyon nem.
süti beállítások módosítása