Politikafüggő

Amikor Orbán Viktor tekintélye a tét

2015. március 10. 06:00 - Politikafüggő

Simicska Lajos felvette a kesztyűt. Ez mindenki számára világossá vált, aki hallott a nagyvállalkozó legutóbbi nyilatkozatairól, márpedig erről a hírről nehéz lett volna lemaradni. Eleve látszott, hogy az Orbán–Simicska párharc új minőséget hozott a magyar politikai kultúrába, de most már az is kezd kirajzolódni, milyen harcmodort választ az utóbbi, látszólag gyengébb pozícióban lévő fél. Miután médiabirodalmának vezetői azon az emlékezetes pénteken lemondtak, Simicska több csatornán is igyekezett cáfolni azt a híresztelést, amely szerint ezt többek között azért tették, mert Orbán Viktor családjának támadására kaptak utasítást. Valóban, Simicska Lajos nem a miniszterelnök családját vette célkeresztbe. Hanem egy másik érzékeny pontot: a tekintélyét.

Bármilyen különösen is hangzik, Orbán Viktor tekintélye a hazai politikai élet egyik kulcskérdése, akár „kívülről”, akár „belülről” nézzük. Kívülről, a választók felől nézve egyértelmű, hogy önmagában a Fideszért jóval kevesebben indulnának csatába, mint kifejezetten Orbán Viktorért. Bár a kormányfő jelentős ellentáborral is rendelkezik, ma nincs más politikus Magyarországon, akinek ilyen kiterjedt tisztelői és/vagy rajongói köre volna. Ez a tekintély a Simicska Lajossal való konfliktusa szempontjából is meghatározó tényező, hiszen mint azt több értelmező is – helyesen – leszögezte, a jobboldali közönség nyilvánvalóan nem Simicska, hanem Orbán Viktor miatt olvassa a Magyar Nemzetet vagy nézi a Hír TV-t, így egy „orbánellenes” fordulattal legfeljebb néző- és példányszámcsökkenést lehet elérni.

Belülről, a Fidesz mint politikai szervezet felől tekintve szintén kiemelten fontos ez a kérdés. Hiszen azt a nem mindennapi mutatványt, amit egy ennyire heterogén érdek- és értékvilág egy táborba történő összekovácsolása, illetve egyben tartása jelent, Orbán Viktor nem hajthatta volna végre, ha nem tesz szert a helyettesíthetetlen vezető tekintélyére. Persze minden politikai párt olyan, mint a farkasfalka A dzsungel könyvében: a fiatalabb riválisok folyton azt lesik, mikor véti el Akela az ugrást. A hazai jobboldal esetében azonban igen nehéz előre felbecsülni, pontosan mivel is járna, ha Orbán Viktor váratlanul lekerülne a porondról, és valaki másnak kellene megpróbálkoznia ugyanezzel a mutatvánnyal.

Úgy tűnik, amikor Simicska Lajos felvette a kesztyűt, arra az elhatározásra jutott, hogy ezt a tekintélyt veszi célba. A mostani ügynökvád tükrében ez viszonylag nyilvánvaló, sőt ennek fényében a korábbi események is új értelmet nyernek. A nagyvállalkozó első kirohanását sokan azzal intézték el, hogy bizonyára részeg volt, de – mint arra korábban röviden már utaltam – az ominózus jelző későbbi alkalmazása már tudatosságot sejtetett. Ha jobban belegondolunk, Simicska azzal, hogy „gecinek” nevezte a miniszterelnököt, látszólag saját renoméját ásta alá, de voltaképpen a nevezett tekintélyén is csorbát ejtett: lám, Orbán Viktorról is ki lehet ezt mondani. (Ráadásul nem más, mint korábbi fő szövetségese mondja ki.) Simicska ezen összességében viszonylag keveset veszített, hiszen eleve nem volt igazán comme il faut a nyilvánosság szemében, Orbánnal viszont valami olyasmi történt, amiben eddig nemigen volt része, bármilyen össztüzet kapott is évek óta ellenfeleitől.

A megkezdett a tekintélyrombolást folytatja az állítólagos beszervezéssel kapcsolatos kijelentés. Ez azonban már minőségi ugrást jelent: míg a korábbi indulatos kirohanások legfeljebb kárörömre adtak okot az ellenzéknek, most akár komolyabb politikai aktivitásra is lehetősége nyílik. A szocialisták máris a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívását kezdeményezték, míg az LMP az ügynökakták kérdését melegítette fel, és bármi legyen is mindennek a kimenetele, Simicska Lajosnak azt az egyet már sikerült elérnie, hogy tovább görögjön az ügy. Ha van még valami a tarsolyában – márpedig úgy tűnik, hogy van –, akkor könnyen politikai szappanopera válhat belőle, vagyis jóval több holmi „politikai csinn-bumm cirkusznál”, ami a miniszterelnöki stáb hivatalos értelmezése.

Azt is látni kell azonban, hogy a beszervezés sejtetése jelenleg nem több puszta „gecizésnél”, és ha Simicska Lajos nem tudja hitelt érdemlően alátámasztani, akkor az is marad. Ez nem jelenti azt, hogy a „nem zörög a haraszt” elve alapján ne lenne tekintélyromboló ereje, különösen, mivel Simicska megadta hozzá a megfelelő értelmezési keretet: a miniszterelnök Moszkva iránti érzelmeinek megváltozását. Ezzel pedig egyszerre két – pozitív értelemben vett – politikai legendát kérdőjelezett meg: egyfelől Orbán Viktor erkölcsi integritását, másfelől kormányfői zsarolhatatlanságát. Bizonyítékok nélkül persze nem várható áttörés ezen a fronton, legfeljebb lassú erjedés. És ebben a küzdelemben Simicskának is vigyáznia kell a szavahihetőségére, mert egyszer-kétszer mondhat ugyan bombasztikus dolgokat, de corpus delicti híján egy idő után óhatatlanul unalomba fullad az egész.

Azt hiszem, erre mondják, hogy folytatása következik. Ha pedig lesz folytatás, az nem feltétlenül Orbán Viktornak kedvez. Sokan leírták már Simicska Lajost, de kiderült, hogy ezt kissé elhamarkodottan tették, ráadásul most az idő is neki dolgozik. Hiszen neki van kevesebb vesztenivalója, legyen szó akár a tekintélyről.

(Afféle utóirat gyanánt: a jelen sorok szerzője hosszasan töprengett azon, és nem puszta prüdériából, hanem inkább a polgári jó ízlés okán, hogy használja-e, s ha igen, miképpen a "geci" kifejezést. Végül úgy ítélte meg, nem ő tehet róla, hogy ez az utóbbi hetekben bevett politikai terminussá vált, ezért mesterkélt szinonimák, kipontozás és egyebek helyett, az idézőjelek kínálta metanyelvi elidegenítéssel élve ugyan, de a maga egyértelműségében használta. Hiszen ha értelmezése helytálló, ebben a történetben ennek nem járulékos, hanem lényegi funkciója van.)  

(Fotó: MTI)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr157253573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polfüggő: Amikor Orbán Viktor tekintélye a tét 2015.03.10. 12:00:01

A megkezdett a tekintélyrombolást folytatja az állítólagos beszervezéssel kapcsolatos kijelentés, de ez jelenleg nem több puszta „gecizésnél”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.03.10. 11:26:40

Számomra az a legérdekesebb az egész ügyben, hogy nagyon úgy tűnik számomra, hogy Simicska átlépte a Rubicont, azaz innen már nem nagyon lehet döntetlenre se hozni a küzdelmet. Erre pedig nyilván igen nyomós okának kellett lennie, mert ebbe ő is belebukhat. Én éppen ezért nem gondolom azt, hogy "csupán" annyi lenne az ügy mögött, hogy Orbán diverzifikálni akarja a hátországát.
Mindazonáltal, hogy annyiban nem klasszikus harc, hogy válaszcsapás sem érkezik. A verbális magyarázkodás, meg a Bayer Zsolt féle szitkokon kívül. Pedig biztos vagyok benne, hogy a kormánypárt vezetésének is lehetne Simicska ellen bevethető muníciója. Más kérdés, ez hogyan ütne vissza.

Politikafüggő 2015.03.10. 14:18:58

@tothh: Igen, innen már nem nagyon lehet visszajönni. Ha Simicska racionálisan játszik (márpedig szerintem ezt teszi), akkor biztosan vannak elképzelései arra, hogyan tud hosszabb távon talpon maradni akkor is, ha ez a háborúskodás állandósul. Mert arra azért nem számíthat, hogy Orbán Viktor egyik pillanatról a másikra megbukik. Ehhez nyilván az is kell, ami te is írsz, hogy bizonyos kártyákat a felek egyszerűen nem játszhatnak ki egymás ellen (kölcsönösen).

tisztapista 2015.03.10. 21:01:59

Simicska felvette a kesztyűt. Nagyszerű. Most tanítják bele dudálni.

tisztapista 2015.03.10. 21:05:35

Más kérdés, hogy Simicska valójában a nyári túrájának tervezett útvonalát szivárogtatta ki a sajtónak: Orbánhegy-Getzing

Az, hogy néhány médiamunkás ezt félreértette, már igazán nem Mr. Köszgép felelőssége.

Fehér B (törölt) 2015.03.10. 23:08:24

Lehet ezt a végtelenségig elemezni, de Simicska nem tudja megbuktatni Orbánt, mert nincs kire lecserélni. Szeretné a sajtó - ahogy szerette volna az RTL Klub és Andre Goodfriend kapcsán is - de ez a kormány addig marad, amíg alternatívája nincs. Az ország jövője a polgárai kezében van. Nem az RTL Klub és nem Simicska Lajos kezében. Akkor lépünk előre, ha ezt megértjük

www.youtube.com/watch?v=8ozZvxduWpw

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.10. 23:19:08

@Fehér B: Ez így van.

Viszont a fidesz túlhatalma akadályozza ezt az evolúciót. Ha Simicska gyengíti ezt a túlhatalmat, az az országnak jó.

Szelid sunmalac 2015.03.10. 23:24:47

@Vállalhatatlan fordulat: Na es kik adtak onkent es dalolva ekkora tulhatalmat nekik figyelmen kivul hagyva minden korabbi tapasztalatot es joindulatu figyelmezteztetst? Na ki?

jogalany 2015.03.10. 23:49:47

Besúgó volt-e a miniszterelnök Orbán?
Egy volt katona tudja, hogy a besúgók legtöbbje a reggeli torna alól fel volt mentve, mert akkor volt az egész nap az egyetlen olyan időszak egy körletben amikor valóban nem volt senki jelen, az ügyeletest kivéve, de az a telefonhoz volt ragasztva. Ekkor bárkinek a szobájába szekrényébe bele tudott nézni a lebukás veszélye nélkül. Nálunk is volt ilyen a században.
Orbán fel volt mentve a reggeli torna alól. Forrás: Orbán volt szoba társa.
Innen már nem olyan egyértelmű a helyzet, mert Simicska is ismeri ezt a Solymári lakost, és Őt is sokan tisztelik a fideszeben, sok sok évig rajta múlt a fidesz anyagi léte, nélküle soha nem került volna a fidesz felszáló ágra.

Fehér B (törölt) 2015.03.11. 00:39:38

@Vállalhatatlan fordulat: Maximum annyit érhet el, hogy a Fidesz kicsit visszavesz a tempóból, és összeszorítja a fogait - addig se tesznek tönkre egész iparágakat egy hétvége alatt. De azt nem hiszem, hogy a változást ő, vagy Goodfriend, vagy az RTL, vagy az EU, vagy akárki fogja elhozni. A videóban, amit linkeltem, éppen ezt próbálja valaki elmagyarázni. Ez a mi hazánk, senki nem fogja helyettünk a háborúinkat megvívni.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.11. 04:47:02

Simicska kezében még sok minden van. Okos ember. Hej ha ilyen ember lett volna a KISZ alapszervezetemben, meg a brigádban, sokkal több dolgot ki tudtunk volna hordani a gyárból!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 05:39:08

Az egész ügy valójában nemzetközi.

Washington a ballibeket le akarja cserélni Simicskával. Orbán azzal vág vissza, hogy katonákat küld Irakba.

Trackers 2015.03.11. 08:14:48

@jogalany:

Erről itt egy alapos, tényeken alapuló, iratoknak utánanézett nyomozati cikk:

www.hetek.hu/belfold/201204/ugynok_volt_e_orban_viktor
Ügynök volt-e Orbán Viktor?

...
A „Bojtár"-dossziéból mindemellett az is kiderül, hogy az Orbán Viktor elleni nyomozati anyagokat a „Viktória" fedőnevű dossziéban gyűjtötték. Orbán 1985. május 17. és 1986. november 14. között, tehát másfél évig bizalmas nyomozás alatt állt. Korábban még beszervezésével próbálkoztak, és ennek során, mint minden ilyen esetben, „környezettanulmányt" is készítettek róla. Ez megtalálható Lévai Anikó aktájában.

A dokumentumokból azonban az is kiderül, hogy a titkosszolgálat végül elállt a beszervezéstől. Bár Varga László a „Viktória"-dossziét nem kérte ki a levéltárból, azt gyanítja, hogy a dosszié eltűnt: „Ha meglenne, akkor biztosan nagyobb publicitása lenne." Arra a felvetésre, hogy ha tényleg nincs meg, az nem arra tereli-e a gyanút, hogy azért tüntették el, mert Orbánra nézve kényes adatokat tartalmazhat, Varga egyértelműen cáfol: a megfigyelési dosszié a megfigyelt személyről készült jelentéseket tartalmazza.
...

Trackers 2015.03.11. 08:21:27

@Trackers:

Mitöbb ezekből az iratokból éppen az derül ki, hogy a "Győri Gábor" fedőnéven futó ügynök közel állt Orbánhoz, és együtt volt vele katona.

Simicska teszem azt simán belefér a képbe, ez megmagyarázná azt is, miért kapott az MSZP-től is milliárdos megrendeléseket rendre a cégei.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.03.11. 09:22:17

A micsodája?!
Az maximum a birkái előtt/szemében van neki.
A többiek meg ráhúznák a csengősipkát.
Vagy ráadnák a bilincset/kötelet.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.11. 09:54:00

@Szelid sunmalac: Na ki? Az istenadta nép. Tessék kimondtuk bártran. :-) És? Akkor most mi van?

jogalany 2015.03.11. 22:50:33

@Trackers:
Az ilyen dolgokkal az a gond, hogy a tények mennyisége és minősége is változó, sőt változtatható.
40 ezer ügynök volt. Ma 27 ezer van, ezek egy része a régiekből tevődik ki.
Sok ezer akta, és egyéb vonatkozó írat tűnt el és csak kacsa, hogy ezt nem lehetett, mert és jön az ostobáknak szánt duma. Akik ott voltak tudtak minden iratról és tudták hol találják. Amiről úgy gondolták még lehet jó lesz, azokat kimentették. A csoport amiben Orbán mozgott érdekes volt, hiszen az akkori belügyminiszter (HOrváth) lánya is a csoport egyik tagjának volt a párja. Aztán jött a Soros ösztöndij (azt szinte mindig csakis zsidó születésű kapta), de Orbán csak addig volt Angliában amennyi ideig tart egy M tanfolyam. És azért az is kiemeli, hogy Horn bevitte a müncheni páholyba. Biztos előjön még valamivel a Simicska.
süti beállítások módosítása