Politikafüggő

Évértékelő: a szürke ötven árnyalata tíz pontban

2015. február 27. 18:30 - Politikafüggő

Az évértékelő műfaja bevezetésekor még üde színfolt volt a hazai közélet palettáján, és úgy általában érdekes visszagondolni rá, hogy 1998–2002 tájékán a jobboldal kifejezetten innovatív volt a politikai marketing terén: számos – tőlünk nyugatabbra amúgy bevett – kommunikációs és kampánytechnika magyarországi bevezetése kötődik hozzá. A „polgári Magyarország” ideáljának elhalványulásával együtt azonban ennek az innovativitásnak is leáldozott. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem hatékony, amit a Fidesz csinál, de sokkal inkább jellemzi a kiszámítható profizmus rutinja – időnkénti megbicsaklásokkal –, mint az újszerűség akár legcsekélyebb ígérete. És ez az évértékelőkön is egyre jobban látszik: a politikai kommunikáció színei megfakultak, maradt a szürke ötven árnyalata.

A mostani évértékelő beszéd mindezzel együtt akár érdekes is lehetett volna, hiszen – mint arról korábban részletesebben is írtam – a Fidesz gyakorlatilag még nem kezdett el kormányozni ebben a ciklusban; a fő sarokpontok egyelőre kijelölésre várnak. További várakozásokra adott okot a rendkívüli helyzet is, hiszen nem minden nap veszíti el egy kormánypárt a kétharmadot (tegyük hozzá: nem is minden nap szerzi meg). A veszprémi időközi választás után arra gondoltam, hogy most a kormányfő stábjának újra kell írnia az évértékelő beszédet. Nem kellett, mert nem is volt megírva. Persze annak is van üzenete, ha az ember nem mond szinte semmit. Nézzük meg, ezúttal vajon mi lehet az.

1. Orbán Viktor hazai pályán, hazai közönséghez beszélt. Nekik az elhangzottak nem jelentettek sok újdonságot, de a megszokott panelek azt üzenhetik: minden megy tovább a régiben. Mondanom sem kell, ennek sokan örülnének a Fideszben.

2. A miniszterelnök szerint kezdeményezőbb külpolitikára van szükség. De azt is hozzátette, hogy az ország most került fel Európa térképére (lásd kormányfői és külügyminiszteri vizitek). Szíjjártó Péter megkönnyebbülhet.

3. Elhangzott az „okoskodó elemző” kifejezés, mind Orbántól, mind az őt felkonferáló Balog Zoltán minisztertől (itt az estet szervező Polgári – érted: Polgári! – Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökeként volt jelen). G. Fodor Gábor nem könnyebbülhet meg, hiszen ez neki volt címezve, pedig ő nem is elemző, hanem politikai gondolkodó. Azt meg csak a kremlinológusok tudják, hogy G. Fodor emiatt szállt-e ki a Heti Válasz rendszeres interjúiból, vagy a Simicska-affér miatt.

4. Ha már politikai elemzők: elhangzott egy Bence Györgynek tulajdonított bon mot a liberálisokról, ami a beszéd legváratlanabb része volt. Nem is maga a poén, hiszen azt voltaképpen bárki mondhatta volna, és a közönség különösebb előképzettség nélkül is érthette. Inkább abba érdekes belegondolni, vajon mit szólna a 2006-ban elhunyt, amúgy leginkább liberálisnak mondható filozófus a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez, és vajon miért tartotta fontosnak Orbán Viktor, hogy éppen őt idézze (lásd még Karinthy Frigyes: Találkozás egy fiatalemberrel).

5. Elhangzott a „jelző nélküli demokrácia” kifejezés. A liberális demokráciát féltő kommentátorok most nekiállhatnak kiszámolni, hogy van-e rajta sapka vagy nincs.

6. A miniszterelnök bedobta az előre kiszivárgott (kiszivárogtatott?) „keményen dolgozó emberek” szolgent, de nagyjából csak azért, hogy aztán semmit se kezdjen vele. Ha ebből új értelmezési keretet akarnak faragni, még sokat kell finomítaniuk rajta a spin doktoroknak. Arról továbbra sem érkezett hír, fizetett-e már valaki jogdíjat a brit Konzervatív Pártnak.

7. A feledékeny hívek újra hallhatták az előző ciklus sikereinek katalógusát és a – már jó rég – elmúlt nyolc év bűnlajstromának esszenciáját. Kérdés, hogy erre az emlékeztetőre van-e szükségük azoknak a jobboldaliaknak, akik most vasárnap a veszprémiekhez hasonlóan nem mennének el szavazni. Az mindenesetre látszik, hogy urizálás és korrupció kérdésében a Fidesz kiáll a pástra.

8. Szintén a saját táborhoz szólt a veszprémi sajnálatos események értelmezése, amely mintha utólag lett volna hozzáillesztve a beszédhez. Az a végkicsengés, hogy keményebben kell küzdenünk, mert keményen támadnak bennünket, csak a keménymagot lelkesíti.

9. Vagyis mindebből csak annyit vonhatunk le következtetésként, hogy még nincs meg a nagy megfejtés. Persze az is lehet, hogy Orbán Viktor nem tulajdonított a kelleténél nagyobb jelentőséget az évértékelőnek. Az első számú elvégzendő feladat a felbolydult Fidesz-tábor megnyugtatása volt, és a beszéd ennek a követelménynek látszólag meg is felelt. Arra azonban nem kínált választ, hogyan kísérli meg a miniszterelnök megállítani a kevésbé elkötelezett szavazók tendenciaszerű leszakadását. Hozzájuk, a „régi többséghez” nem szólt ez a beszéd.

10. Tiszta víz. Na ez az, ami nem került ma a pohárba.

(Fotó: Origo)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr527225937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polfüggő: Évértékelő: a szürke ötven árnyalata tíz pontban 2015.02.27. 19:00:01

A mostani évértékelő beszéd mindezzel együtt akár érdekes is lehetett volna. Persze annak is van üzenete, ha az ember nem mond szinte semmit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konzervmalac 2015.02.28. 00:51:42

Csak tömören: az elmúlt pár hónap előzményei után, legalább a szavak szintjén vártam volna valamiféle (belső) változásra utaló bekezdést a beszédben. Értem én, hogy a kontinuitás fontos a szavazóbázisnak, Kádár is erre bazírozott tán, s ha lettek volna szabad választások, akár nyerhetett is volna pár évtizeddel ezelőtt.
De.
Ez a galeri, ami jelenleg az ún. mainstream irányvonalat határozza meg, mind politikai, mind gazdasági téren, és -sajnos- láthatóan egyre kevésbé áll a realitás göröngyös és tehénszaros talaján, még mindig hatalmas befolyással bír Viktorra és szűk csapatára (hipotézis: a miniszterelnökünk nem tébolyodott meg a hatalomtól és a vagyontól, mindössze tanácsadókat és lobbistákat kéne cserélni körülötte...). Ha ugyan az a bizonyos, mindent meghatározó csapat nem pont a Szíjjártó-Rogán-Habony-Lázár duó a négyzeten... Vártam volna valamiféle, legalább a szavak szintjéig feltoluló szembefordulást a beszédben, komoly ejnye-bejnyét a jelen helyzet alakulása miatt. Legfeljebb lesörözik egymás közt, de lett volna üzenete, csak, hogy egy, a kormány számára extrém példánál maradjak: önkritika. Most pedig lassan ott tartunk, hogy az arrogancia és annak megnyilvánulásai kezdik a gyurcsányi érát idézni. És az, mint tudjuk, visszaüt... Figyelő szemetek Veszprémre vessétek! Becsukva nem ér semmit, de akkor javaslom most bejegyezni a Fidesz "illiberális platform" csoportját, amiből később ugyanilyen nevű párt lészen alapítható...

dr kíváncsivagyok 2015.02.28. 10:58:51

Ha az elmúlt 5 év intézkedéseit Nem a csuti ártány , hanem Gyurcsány hozta volna meg ,...már lángolna az ország !
Kíváncsi vagyok , hogy mit kellene megtennie a gecinek , hogy a maradék szarfaszú szavazói is elpártoljanak tole ?
Pedofília ?
Kimagyaráznák , hogy csak sajátos módon szereti a gyerekeket...

Egéridomár 2015.02.28. 13:17:26

@dr kíváncsivagyok:
A hitnél erősebb kapocs az imádó és imádott között nem létezik. Fideszesnek lenni hit kérdése.
Objektivitást, realitást keresni benne értelmetlen.
Ma magyarországon ennek a korát éljük, és ami a legszomorúbb, hogy azok tartják életben, akik egy hasonló lebontásában már résztvettek.

konzervmalac 2015.03.01. 22:59:37

@Egéridomár: Hívőnek lenni nem kizárólag a fidesz szavazóira jellemző. Kíváncsi lennék, az mszp-dk hívőit mi tartja a pártjaik mellett, ha nem a hit?
Magyarországon a politika hit kérdése, nem az értelemé. Egyik oldalnál sem. És hogy tovább menjek: a vásárlásnál tanúsított vak márkahűség, legyen szó akár mosóporról, akár autóról, szintén idesorolandó jelenség. Talán, mert a legtöbben napról-napra, gyökértelenül, elvek, vallás, vagy bármilyen magasabb szintű iránymutatás nélkül élnek. Pánik van, kell egy fogódzó, amibe lehet kapaszkodni, akár az, hogy a fidesz/mszp/dk/jobbik/stb. az überpárt, akár az, hogy a citroen dízele mindennél jobb, vagy kizárólag bosch termékeket szabad venni. Ez még nem is lenne akkora baj, ha az igazát a többség nem úgy akarná bizonyítani, hogy amolyan valóvilág-stílusban leüvölt, eltapos, lehülyéz mindenkit, aki másképp gondolkodik. Nem meggyőzni akarjuk a másikat, hanem eltaposni, felakasztani, megalázni; nem kell messzire menni, csak bármely polblog kommentjei közé...
"Maga a tánctanár? -Lófaszt, bazmeg, én az illemtanár vagyok te köcsög" Üdv itthon...
süti beállítások módosítása