Politikafüggő

A politikai elemzés halott és virul

2015. március 20. 06:00 - Politikafüggő

Így írtok ti II.

„A politikai elemzés halott” – búcsúzott a blogján Török Gábor a szélesebb közönségnek szánt elemzés műfajától. Az ember nehezen tudja elhessegetni a „God is dead / Nietzsche is dead” analógiát, ráadásul én akár külön örülhetnék is, hiszen ezzel egy új piaci rés nyílt a magamfajta grafomán korszakukat élő politikafüggők előtt. De valójában egyáltalán nem örülök, mert míg sokan túlságosan óvatoskodónak tartották „egyrészt-másrészt” alapállású írásait – vagy éppen cinizmussal vádolták a szerzőjüket, amiért az nem foglalt határozottan állást bizonyos mérhetetlenül fontos kérdésekben –, addig én sokkal többre becsültem ezt a hangot, mint azt, ami a pártok szócsöveiből hallatszik (itt kollégáinak többségére gondolok). Ez persze egyéni szocprobléma, de nem is erről akarok írni, hanem azokról a tényezőkről, amelyekre hivatkozva Török visszavonult.

1. A pártok ölték meg. Mármint nem Török Gábort, hanem a politikai elemzést. Ezzel a diagnózissal többé-kevésbé egyet lehet érteni. Hiszen minden pártnak elemi érdeke, hogy az általa aktuálisan vitt irányvonal a lehető legtöbb nyilvános fórumon megjelenjen, és olyanok képviseljék, akik minél meggyőzőbben tudják tálalni. Ennek következtében viszont túlsúlyba kerülnek a meggyőződéses elemzők, sőt a fizetett elemzők, és a kettő nem zárja ki, inkább kölcsönösen erősíti egymást (legalábbis a fizetés a meggyőződést mindenképpen). Így alakult ki – Török kifejezésével élve – a „szóvivői elemzés” műfaja, amit lehet ugyan kárhoztatni, de a jelek szerint erre (is) van igény.

Ez az igény nyilvánvalóan a politikafogyasztó közönség elfogultságából táplálkozik. Nevezzük most ezt a tájékozódás mítoszának: rengetegen vannak, akik látszólag nagyon tájékozottak, de valójában csak azokat a híreket/értelmezéseket fogyasztják, amelyek megerősítik a meglévő álláspontjukat. Vagyis a saját oldaluk értelmezéseit, valamint a másik oldal szélsőségesebb képviselőinek nézeteit, és persze mindkettő azt tudatosítja bennük, hogy a jó oldalon állnak. A szóvivői elemzésnek ebben az esetben nem is annyira meggyőző, mint inkább megerősítő funkciója van: képes racionalizálni a saját oldal első pillantásra mégoly kevéssé racionálisnak tűnő lépéseit is.

A „drukkerek” számára ezért kifejezetten előnyös, ha egy adott elemző politikai szimpátiája könnyen beazonosítható. Vagyis még csak nem is arra van szükség, hogy a pártok objektívnek feltüntetett elemzések mögé rejtsék a szándékaikat; ez voltaképpen csak zavart okozna. Ez a felállás legfeljebb azoknak kedvezőtlen, akiket a politika nem kizárólag a pártokkal való azonosulás szempontjából foglalkoztat, hanem – emellett vagy ehelyett – mást is várnak tőle, többek között egy kis izgalmat. Az ő számukra a szóvivői elemzés előbb-utóbb egyszerűen unalmassá válik. A meggyőződéses elemzőktől ugyanis – tisztelet a ritka kivételnek – csak akkor várhatunk bármi meglepőt, amikor rendkívüli helyzetben találják magukat, például ha az általuk favorizált oldal váratlan vereségét kell megmagyarázniuk. Ez pedig nemcsak puszta kárörömre adhat okot, hanem akár érdekes szituációkat is produkálhat.

Persze ha jobban belegondolunk, egy ideje állandóan rendkívüli helyzet van. Sem a bal-, sem a jobboldalon nem egyértelmű, pontosan kinek a szavát is kell vinni. A baloldalon ez a kisebb-nagyobb formációk versengéséből következik, a jobboldalon pedig abból, hogy a párt ugyan egy, a médiája viszont kettő: a baráti mellett immár van „ellenzéki” is. A meggyőződéses elemzők persze megtalálják a saját viszonyítási pontjaikat – a fizetettek pláne: a kérdés, hogy honnan jön a pénz –, de az már nem biztos, hogy ez a közönségnek is ilyen könnyen megy. Ebben a helyzetben pedig talán van némi létjogosultsága annak az elemzői beszédmódnak, amelyiknek nem az az egyetlen célja, hogy arról biztosítson: minden szépen működik. Mert jól láthatóan nem működik.

Úgyhogy az egyik oldalról nézve megértem, miért mondhatja valaki, aki jól ismeri ezt a szcénát, hogy a politikai elemzés halott, és a pártok végeztek vele. A másik oldalról viszont úgy tűnik, rég volt ennél nagyobb esély a nyilvános (másod)virágzásra. Ehhez persze az is kell, hogy ne csak a „hivatásosok” csinálják, ne csak azok, akik a pártok fizetési listáin szerepelnek, hanem azok is, akiknek nem fűződik különösebb érdekük a konzervgondolatok újramelegítéséhez. Úgy tűnik, hazabeszélek? Naná. Szerintem nem most kell kiszállni ebből a műfajból, most kell csak nekiállni igazán.

Ja, és hogy Török Gábornak további két indoka is volt a visszavonulás mellett? Erre mondják, hogy folytatása következik.

(Fotó: 168 Óra)

Ha nem szóvivői elemzéseket akar olvasni, kövesse a Politikafüggőt a Facebookon!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr677284669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.20. 17:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2015.03.20. 14:24:28

Rendkívül érdekes volt Török vitaindító(?) bejegyzését olvasni, illetve a rá adott reakciókat. Szerintem, alapvetően két irányból kellene megközelíteni a kérdést. Előtte azonban annyit mindenképpen leszögeznék, hogy a politikai elemzésről mint műfajról meglehetősen lesújtó véleménnyel van a politológus szakmának egy jelentős része. A presztízse alacsony tehát, ennek ellenére mondom azt, hogy azért vannak (a politikáért érdeklődők szerencséjére), akik amellett, hogy tudományos jellegű tevékenységet folytatnak, megjelennek a nagyobb nyilvánosságban elemzéseikkel is.
A két irány, amire ezt a dolgot szét kellene bontani szerintem, a következő: Egyik oldalról az elfogultság kérdése jelenik meg, amiről ez a konkrét bejegyzés is szólt. A másik oldal pedig, ami szerintem az igazából lényeges, és úgy en bloc az elemzés presztízsének csökkenésével összefügg, az az elemzések megalapozottsága, ha úgy tetszik, szakmai színvonala.

Röviden szólnék az elsőről. Kb. 10 éve kezdtem megfigyelni egy új elemzési magatartásmódot a médiában, a jelenlegi kormánypárthoz közel álló elemzőknél, és ami mára - főként, mióta kormányoznak - egyértelműen domináns lett. Ez a "pártos elemzés", amit a bejegyzés is taglal. Így magunk között baráti körben Magyarázó embereknek nevezzük őket. Hatásuk azonban nézetem szerint korlátos, hiszen úgyis a saját közönséghez szólnak. Mindemellett, azt leszögezném, hogy egy nem-pártos elemzőnek sem szükséges feltétlenül mindenkitől, pláne nem az egyes eszmerendszerektől egyenlő távolságot tartani. Valaki lehet komoly és tisztességes elemző akkor is, ha köztudott kapcsolódása valamely irányzathoz, vagy akár párthoz is. Hozzá teszem, vannak jó páran ilyenek, mindenféle ideológiai családból.

Az elemzések kérdését sokkal súlyosabban érinti azonban az egyes elemzések szakmai színvonala, párttól, oldaltól, vagy oldalnélküliségtől függetlenül. Mára az elemzések jelentős része meg sem próbálkozik azzal, hogy a problémák mélyére ásson, esetleg valamiféle előzetes szempontrendszert vázoljon, igyekezzen véleményét alátámasztani tényekkel, hanem megelégszik a pártok közti kommunikáció elemzésével. Vagy, amitől még jobban égnek áll a hajam, azt taglalja, hogy egyik-másik párt miként tud egy-egy ügyet kommunikálni. Ez a fajta felszínesség jóval veszélyesebb, mintha valaki egy párt szócsöveként próbálkozik, mivel azt könnyebb felismerni. A felszínes elemzés pedig akárhogy is nézzük, a szakma presztízsét is kikezdi.
Ha valamiféle értéket követnie kell egy elemzőnek, akkor szerintem tisztelnie kellene mindenkinek szakmája és elemzése tárgyát, a politikát, annyira, hogy megpróbál valamennyire a dolgok valóságos szintjével foglalkozni, és nem csak kommunikációs kérdésre degradálni a dolgot. (Persze, utóbbi akkor nem áll fönn, ha a szerző felhívja figyelmet arra, hogy kifejezetten a kommunikáció és nem más elemzése a célja.)

Röviden szólnék még a terjedő blogokról. Ezeknek egy jelentős része - sajnos - nem tud elszakadni a saját elfogultságától, és részben ennek köszönhetően még tárgyi tévedésekbe is beleszalad. Persze, vannak itt is színvonalasabb fórumok, ezt a helyet például kifejezetten üdítőnek tartom. Szerintem lehet létjogosultságuk ezeknek, egy dologra érdemes odafigyelni, hogy az elején tisztázza minden ilyen orgánum a szerepfelfogását, mert akkor onnan lehet tudni, mire számítsunk (Itt ez is megvan, teljesen rendben.)

Elnézést, hogy hosszú voltam, de a problémát rendkívül fajsúlyosnak tartom, így ez most kikívánkozott belőlem...

2015.03.20. 15:08:22

Magyarországon nincsen független politikai,közpolitikai elemzés, (a politológusok inkább elbújnak az intézményi működés elemzésébe) - ha lenne csak néhány ember hobbija lenne és valószínű az asztalfiókban maradna-ugyanis a politikusok nem veszik meg még a legalaposabb elemzést sem és nem is érdekli őket, nem hallgatnak az elemzőkre,mert úgy gondolják ők is tudnak elemzést készíteni vagy egyszerűen leszarják az egészet(lehet hogy van kivétel,de nem ez a jellemző)..A másik,hogy kb.most ér véget az a korszak,amikor még a régi szakirodalmat lehetett használni(Török úr!),mivel nincs unortodox pol.kom szakirodalom,így valóban annyi nyugati értelemben vett pol elemzésnek-nálunk csak az ehhez mért eltéréseket lehetne felsorolni...lehet,az is használható lenne valamire,mondjuk,annak az országnak,amelyik nem akar ugyanilyen helyzetbe kerül, mint Mo.

Politikafüggő 2015.03.20. 20:44:05

@tothh: Az elismerésnek örülök :) A felvetett kérdések némelyikére én is visszatérek még Török Gábor másik két szempontja alapján (értékmentesség, politikai tudás hiánya). A blogoszférából érdekes dolgok nőnek ki, de valóban inkább "aktivista", mintsem elemzői vonalon. Persze maga az elemzés tág fogalom, elég sok minden belefér, talán még az is, ami a Politikafüggőn zajlik :) Én azt se bánnám, ha nem így nevezné(n)k, csak nem tudom, van-e rá jobb terminus.

Politikafüggő 2015.03.20. 20:44:48

@Crescence: Igen, lehet, hogy most az unortodox elemzők ideje jött el.
süti beállítások módosítása