Politikafüggő

Politikai tudás kontra elemzői tudatlanság

2015. április 03. 08:00 - Politikafüggő

Így írtok ti IV.

Mit tud egy elemző a politikáról? Mármint annak a működéséről, hátteréről, mindennapi rutinjáról és a rendkívüli helyzetek élesben történő kezeléséről? Valószínűleg nem sokat, de nem is biztos, hogy ez olyan nagy baj. Mióta Török Gábor bejelentette, hogy a politikai elemzés halott, hétről hétre végzem a magam publikus gyászmunkáját – lásd itt és itt –, persze nem azért, mintha egyetértenék ezzel a következtetéssel. Az általa felvetett három szempont jó apropót kínált arra, hogy végiggondoljak néhány, a saját „politikafüggői” működésemmel kapcsolatos kérdést. Lássuk ezek közül az utolsót, amely egyben – legalábbis számomra – a legérdekesebb.

3. A politikai tudás hiánya ölte meg. Török szerint a politikai elemző pozíciója azért problematikus, mert információs hátrányban van a politikusokhoz képest; esetében hiányzik a politika gyakorlatának ismerete, ahogy a politikai felelősség is. Így tevékenysége nem más, mint értelmiségi okoskodás, amelynek nincs különösebb súlya és tudományos értéke sem, legalábbis abban az értelemben, hogy szakszerű, megalapozott ítéletet alkothatna azokról az alternatívákról, amelyekkel a politikus döntései során szembesül. Ezzel nagyrészt egyet is lehet érteni, bár az élet néha produkál különös fordulatokat, amikor az „okoskodó elemzőre” is komoly politikai felelősség hárul (lásd G. Fodor Gábor esetét, már amennyiben ő elemzőnek mondható). E tudásdeficit azonban nem olyan tényező, amitől az elemzőnek a kardjába kellene dőlnie.

Akár tetszik, akár nem, a demokratikus politika egyik jellegzetessége a nagyfokú őszintétlenség. Ez alatt nem feltétlenül tudatos és rendszeres hazugságot értek, inkább az igazság részleteinek ki nem bontását. Mindez alapvetően a játékszabályokból következik: minden politikai erőnek az a célja, hogy meghatározott időközönként minél nagyobb számú választópolgárt vigyen el az urnákhoz, akik rá szavaznak. E választók társadalmi háttere, informáltsága, érdekei és attitűdjei azonban jelentősen különböznek, így olyan ideológiai „csomagokat” kell kínálni számukra, amelyek – kisebb részben racionális, nagyobb részben érzelmi – mozgósító erővel bírnak. Ezekbe a csomagokba pedig a döntések mellett szóló érvek egy része óhatatlanul nem fér bele.

Ehhez hozzájárul, hogy a politika számos további aljátszmából áll, amelyek egyrészt a szemben álló táborok között, másrészt a táborokon belül zajlanak. Ráadásul azt sem lehet teljesen kizárni, hogy a politikusoknak további hátsó szándékaik is vannak, melyeknek a spektruma igen széles, és a saját választókerületnek való kedvezéstől akár a nettó korrupcióig terjedhet. Ebből a számtalan egymásra rétegződő játszmatípusból következik, hogy amikor egy adott döntés megszületik, a külső szemlélő a hátterében álló megfontolások egy részével biztosan nincsen tisztában. Ha például egy állami nagyberuházás megindításáról születik döntés, annak egyszerre több különböző oka lehet, kezdve a mellette szóló "nemzeti érdektől" – az idézőjel itt a fogalom nehezen definiálható voltát hivatott jelezni  mondjuk egy konkrét kivitelezői kör kedvezményezéséig. A döntést meghozó politikus persze az előbbit fogja hangsúlyozni, míg mélyen hallgat az utóbbiról.

Ez látszólag indokolja azt az aggodalmat, hogy az elemző a levegőbe beszél, amikor egy-egy politikai döntésről vagy eseményről kizárólag a nyilvánosság számára hozzáférhető információk alapján formál véleményt. De valóban így van ez? A demokratikus politika, még ha számos eleme nem is kerül napvilágra, alapvetően a nyilvános térben zajlik, és a választók az itt látottak, tapasztaltak alapján hozzák meg a maguk döntését. Tehát voltaképpen mindegy, hogy mi áll a háttérben, hogy a politikusokat valójában a legnemesebb vagy éppen a legalantasabb szándékok vezérlik. A lényeg, hogy ebből mi érzékelhető a nyilvános dimenzióban, és ennek alapján a választók milyen szándékokat tulajdonítanak nekik. Az elemzőnek éppen ezért nem az a dolga, hogy a döntések hátterébe nyújtson betekintést – az más műfajok feladata, például a tényfeltáró újságírásé –, hanem az, hogy magát a nyilvános dimenziót vizsgálja, és ahhoz kínáljon racionális értelmezési kereteket.

Hadd hozzak ezúttal egy személyes példát. 2014 tavaszán, még a választások előtt felkérésre írtam egy elemzést a második Orbán-kormány kultúrpolitikájáról. Komoly dilemmát jelentett számomra, hogy ekkoriban még számos olyan információnak voltam a birtokában, ami nem volt hozzáférhető a nyilvánosság számára, és más megvilágításba helyezett bizonyos döntéseket. Vajon elválasztható-e ebben a helyzetben az ember „politikaközeli” énje és elemzői énje? A gyakorlatban úgy tűnt, hogy elválasztható, legalábbis ilyen „értékmentes” elemzés nem sok született az utóbbi időben a hazai kultúrpolitikáról (ez persze nem engem dicsér, hanem inkább azt a helyzetet jellemzi, amelyben az politikai elemzők egyáltalán nem foglalkoznak a kultúrpolitikával, a kulturális élet szereplői pedig a politikusabb megnyilvánulásokban érdekeltek, nem a mérlegelő, „elemző” megközelítésben). Vajon hiányzik ebből az elemzésből az oda át nem szűrődött többlettudás? Véleményem szerint nem, mert akkor az írásnak már kifejezetten politikai tétje lett volna, így viszont más szerepet tölt be: racionális értelmezési keretet kínál a (kultúr)politika nyilvános dimenziójához.

Voltaképpen ez (lenne) az elemző feladata: hogy racionalizálja, majd ennek alapján értékelje a napi politika folyamatait, esetleg előrejelzéseket – vagy inkább sejtéseket – fogalmazzon meg. Ezt persze számos tényező nehezíti. Azzal már foglalkoztam, mennyiben befolyásolják mindezt az elemző saját előfeltevései, és ha képes is felülemelkedni azokon, a közönség úgyis konkrét politikai szándékokat fog tulajdonítani neki. Ami alapvetően érthető, hiszen ha – mint fentebb írtam – a politikusoknak is minduntalan jó vagy rossz szándékokat tulajdonítunk, miért ne tennénk ezt a politikai diskurzus más szereplőinek esetében is? Az egyik legnagyobb nehézség viszont magából a racionalizálásból mint elvárt tevékenységből származik. Szerintem a politikai tudás hiányából fakadó fő probléma nem az, hogy ne tudnánk kellőképpen racionalizálni a folyamatokat, hanem éppen az, hogy túlracionalizáljuk őket: ott is szándékokat és nagyfokú tudatosságot gyanítunk, ahol ennek nyoma sincs. A politikában ugyanis sokkal több az esetlegesség, mint azt feltételezzük.

Ha az ember a politika közelében dolgozik egy ideig, kénytelen lesz leszámolni az illúzióival. Esetemben viszont ez nem valamiféle naivitást jelentett; nemhogy túl sokat feltételeztem volna a politikusokról, hanem éppen arra számítottam, hogy mindent könyörtelen célracionalitás vezérel. Ami a legfontosabb tanulság volt számomra, az éppen az, hogy mennyi esetleges tényező képes felülírni a politikai racionalitást, különösen a személyes vonzások és taszítások. Vagyis közelről nézve a politika nem feltétlenül ördögibb, hanem éppen hogy sokkal emberibb tevékenység. Fogalmam sincs, hogy összességében örülhetünk-e ennek. Az viszont biztos, hogy ez az emberi, esetleges oldal az, amit a racionalizálásra törekvő elemzésnek a legnehezebb visszaadnia.

A Politikafüggő persze nem klasszikus politikai elemző blog. Így szerzője megengedheti magának, hogy időnként akár cinikus legyen, máskor meg mindent túlracionalizáljon. Vagy talán a kettő egy tőről fakad? Hiszen éppen az esetlegesség, illetve az esendőség elfogadása tenné empatikussá az embert. Az empátiát azonban megtartom magamnak akkorra, amikor majd újra tudok drukkolni valakinek.

(Fotó: törökgáborelemez / Facebook)

Kövesse a Politikafüggőt a Facebookon!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikafuggo.blog.hu/api/trackback/id/tr327330128

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.03. 16:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.04.03. 14:28:29

Elgondolkodtató sorok! Ha jól értem a racionaizáci lényegét, akkor az továbbfejleszthető egyfajta narratív elemzés irányába. Pesze lehet, hogy nem értelmeztem megfelelően a "racionalizálás" gyakorlatát. Ezért meg is kérdezem, hogy mi lenne a politikai elemző által gyakorot "ésszerűsítés" társadalmi-közéleti funkciója.

Politikafüggő 2015.04.03. 15:05:27

@raczsandor: Ha már narratív elemzés, ennek a narratívának azért főként a célok-eszközök-hatékonyság "szentháromsága" jelenti az alapját... Legalábbis amit én a nem kifejezetten pártérdekek mentén dolgozó elemzőknél látok. Hogy mi a politikai elemzés társadalmi szerepe, az érdekes kérdés. Erre az állampolgárok (potenciális választópolgárok) tájékozódásának elősegítése lenne a standard válasz. De ahogy írtam, a demokrácia politikai kultúrájának velejárója egyfajta őszintétlenség (ez nem kritika akar lenni, inkább ténymegállapítás), és ez részben erre is áll. Mert az emberek jelentős része nem azért olvas a politikáról, hogy tájékozódjon, hanem hogy a meglévő politikai véleménye megerősítést nyerjen (ezt neveztem "a tájékozódás mítoszának" az első bekezdésben linkelt írások egyikében). Én inkább úgy látom, a demokratikus politika másik jellemzője, hogy számos kiegészítő ("parazitikus", nem pejoratív értelemben) diskurzus épül rá, amelyeknek számos funkciójuk van a tájékoztatástól a politikai agitáláson át egyfajta szórakoztatásig (infotainment?), még ha ez utóbbit általában nem is valljuk be magunknak a politikával kapcsolatban. A politikai elemzés egyike ezeknek a diskurzusoknak, és többet is magában foglal ezen funkciók közül. Ami a jelmondatom: a politika izgalmas, és ez részben éppen a (jó) elemzéseken keresztül tárul fel. Nem tudom, ez megfelelő válasz-e... (Szerencsére nem vagyok felkent elemző, hogy tudnom kelljen.)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.04.03. 16:19:03

Köszönöm a választ, igazán kedvemre való volt és szívesen olvasnék erről az értelmezői szemléletről. A narratív szempontot én úgy értettem, hogy nem csak az elemző rendezheti (utólag) értelmes történetbe a szemünk elé táruló zavaros valóságot, hanem maguk a politikai szereplők is úgy alkotnak, hogy a fejükben van valamiféle sajátos narratív struktúra. Ez kezdetben persze csak egy "termék", de ha sikeresé válik, akkor idővel bépülhet a személiségbe is.

Politikafüggő 2015.04.03. 17:59:51

@raczsandor: Az biztos, hogy a pártoknak, politikusoknak többnyire van olyan narratívájuk, amivel maguk próbálják (akár előre) meghatározni az események értelmezését. Ez persze nem mindig a végsőkig kidolgozott, és nem feltétlenül rögtön tudatos termék, ami később beépül. Szerintem inkább az lehet a helyzet, hogy van a vélekedéseknek, attitűdöknek egy elég vegyes készlete, amelynek egy része az azonos politikai elveket vallók körében is eltér, egy másik része meg egyaránt fontos számukra. A "politikai termék" arra való, hogy hatásos narratív keretbe rendezze az utóbbiakat, vagy egyáltalán segítsen kijelölni, mik is az adott tábor által osztott hangsúlyos közös értékek. Vagyis a politikusok narratívája nem feltétlenül egy "politikai termék" utólagos interiorizációja, bár az utóbbi biztosan visszahat a korábban meglévő vélekedésekre, attitűdökre.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.04.04. 20:42:27

@Politikafüggő:
Ezt értem, de mi a helyzet a politikus narratív identitásával? Jelentős politikussá ugyanis csak az válhat, akinek van narratív identitása és azt beépíti a politikai "termékbe".
Ez egyrészt azt jelenti, hogy a politikus "elmesélt" identitása (mint minden ilyen identitás) utólag konstruált. Sok olyan pillanat adódhat egy politikus pályáján, amikor többnek kell mutatkozni a pőre hatalmi harc egyik játékosánál. A jó politikus egyik ismérve talán épp az, hogy sikeresen stilizálja valamiféle hőstörténetté a gyakorlati szükségszerűségek által meghatározott cselekedetei heterogén halmazét.
Másrészt pedig ha már "elkészült" a mű, akkor rögtön használati eszközzé válik és beépül a politikai termékbe. A termék interiorizálását pedig azért gondolom szükségszerűnek, mert a narratív identitástól elválaszthatatlan a hitelesség kérdése.

Persze lehet, hogy naiv vagyok. :)

trabant 2015.04.04. 22:28:23

"„értékmentes” elemzés"

Török Gábor anno, úgy éjfél körül elkövette a teljesen abszurd "értékmentes" elemzés kifejezést, és azóta senki nem szólt neki, hogy helyette az értéksemleges lenne a helyes szó? Lehet, hogy nem is véletlen, hanem ösztönös volt nála az elírás?

Török Gábor egyébként fantáziahiányban és tagadhatatlan pártszimpátiában szenved, amire egy politikai elemzőnek nincs mentsége. Marad a meghasonlás és a politikai elemzés halálának hirdetése. Holott nem a politikai elemzés haldoklik. (Váltania kellene, de hova és mire? Független parlamenti képviselőjelöltnek már-már jelentkezett volna, de gyorsan belátta, hogy mivel nem független, így képtelen és alkalmatlan rá. Egyfajta kiútkeresés volt az is.)

TG az említett írásával nyilvánvalóvá tette a kiégettsége tényét. Mindent megtett érte az utóbbi években, hogy ez bekövetkezzen. Semmitmondás és óvatoskodó politikai részrehajlás jellemezte az írásait. Csak azt nem vette észre, aki nem akarta. (Találóan illusztrálja a cikkbe foglalt kép Török G. elfogultságának okát és alanyát.)

A politikai elemzés soha nem lehet értékmentes, viszont értéksemlegesnek és függetlennek kell lennie. Ezt hibázta el Török Gábor. Ha megfontoltan és tudatosan, még nagyobb a sár, ami rátapadt és cipelnie kell. Az értékvesztése viszont el- és megkerülhetetlen. Erkölcsileg többre is vihette volna, és élhetne meghasonlás nélkül. Lehet, hogy pályát tévesztett?

yotta 2015.04.07. 00:25:21

@trabant: " tagadhatatlan pártszimpátiában szenved, amire egy politikai elemzőnek nincs mentsége"

Ettől aztán végképp eldobom az agyam! Miért ne lehetne politikai elemzőnek pártszimpátiája és főleg(!), ez miért ne jelenhetne meg írásaiban/elemzéseiben? Ha igaz, az - ami fentebb el is hangzik -, hogy az emberek jelentős része azért olvassa az elemzéseket, hogy pártszimpátiájához alátámasztást kapjon (éspedig ez tényleg így van), akkor ki a fene, ha nem az ismert pártszimpátiával rendelkező elemző érvelésére fog táptalajra találni ennél az embernél!
Ebben az esetben az ő elemzése egy termék, egy keresett eladható termék lesz, amit mások haszonnal beépíthetnek saját világukba! Miért baj ez? Mire föl a lesajnáló vélemény például Törökről, aki pont úgy működik, ahogy azt az emberek elvárják?
Hja, hogy a Törökétől eltérő pártszimpátiával élvezet emezt fikázni? Az más, akkor bocsi...
süti beállítások módosítása